Zapanjujući demografski preokret u Mađarskoj: Drastičan porast sklopljenih brakova i nataliteta od 2010. godine

madjarska

Mađarska državna sekretarka za mlade i porodicu otkrila je da se zbog vladine politike za podršku porodici broj sklopljenih brakova povećao za 42 odsto, a natalitet za 21 odsto od 2010. godine.

Katalin Novak saopštila je na međunarodnoj konferenciji hrišćanskih novinara u Budimpešti kako je to izvanredno dostignuće s obzirom na činjenicu da je između 2002. i 2010. godine broj sklopljenih brakova pao za 23 odsto „zahvaljujući prethodnoj politici levičarske vlade koja je bila usmerena protiv porodice“, prenosi portal About Hungary.

Novak je izjavila da je broj pobačaja, iako i dalje veliki, pao na najniži nivo do sada.

Iako u većini zemalja sveta postoji opšti trend prenaseljenosti stanovništva, Evropa je u tom pogledu „podbacila“, rekla je Novak, tvrdeći da ni u jednoj zemlji u Evropi natalitet nije dovoljan za održavanje broja stanovništva.

„Stanovništvo Evrope raste u apsolutnom smislu, ali samo zbog migracije,“ istakla je državna sekretarka.

Mađarska vlada reagovala je na problem pada broja stanovništva primenom politike za podršku porodici, rekla je Novak, dodajući da će se svake godine u sklopu te politike uvoditi dodatne mere za podršku porodici bez ukidanja već postojećih mera.

Mađarska trenutno troši pet odsto svog BDP-a na planove za podršku porodici, što je dvostruko više od proseka OECD-a i dva i po puta više nego u 2010. godini.

(logicno.com)