Naslovnica IZA OGLEDALA ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Drevni virus se krije u svima nama i može da...

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Drevni virus se krije u svima nama i može da vaskrsne u bilo kom trenutku

virus

Istraživači sa Medicinskog fakulteta na Tafts univerzitetu su analizirali genome ljudi i došli do zapanjujućeg otkrića.

Nakon analiziranja genoma 2.500 ljudi, ovaj tim je otkrio 19 novih delova neljudske DNK u sklopu ljudskog genoma, što znači da u našoj DNK ima čak 8% virusne DNK.

[adsenseyu1]

Ova DNK se najverovatnije prenosi s generacije na generaciju u proteklih 670.000 godina, a moguće je da ova virusna DNK izaziva i neke današnje bolesti.

Ipak, najalarmantnija je činjenica da su stručnjaci otkrili deo virusnog koda koji je potpuno netaknut i koji u bilo kom trenutku može da oživi.

Autor i virusolog Džon Kofin je rekao: „Postoji mogućnost da ovaj drevni virus postane infektivan što bi bilo veoma uzbudljivo jer bismo mogli da proučavamo virusnu epidemiju koja se dogodila jako davno“.

[adsenseyu4]

Tim trenutno istražuje da li bi kod koji su nazvali Xq21 mogao postati potpuno funkcionalan u budućim generacijama.


Koautor Zaharije Vilijams je rekao: „Brojne studije su pokušale da povežu ove endogene virusne elemente s rakom i drugim bolestima, ali problem je što ih još uvek nismo sve pronašli“.

Virusni lanci u ljudskim genomima su poznati kao humani endogeni retrovirusi ili HERV-i i predstavljaju kopiju DNK drevnih virusa u genomima ljudskih predaka.

Istraživač genetike Džefri Kid je rekao: „Ovo su ostaci drevnih događaja koji nisu prisutni u čitavom čovečanstvu već samo u nekim ljudima. Postoje čak i slučajevi u kojima HERV-i utiču na izražavanje ljudskih gena“.

Webtribune.rs

[adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]