Naslovnica IZA OGLEDALA ZABRANJENA ISTORIJA KOJU NIKO NE SME DA OBJAVI: Postojala je četvrta Crna...

ZABRANJENA ISTORIJA KOJU NIKO NE SME DA OBJAVI: Postojala je četvrta Crna piramida u Gizi

giza-egipat3

Prema danskom pomorskom kapetanu i istraživaču, postojala je četvrta Crna piramida u Gizi.

Tokom 1700-tih, Frederik Norden je napravio opsežne beleške, zapažanja i crteže svega oko sebe, uključujući i ljude, faraonske spomenike, arhitekturu, instalacije, mape itd., od kojih je sve objavljeno posthumno u Voyage d’Egypte et de Nubie.

Svi smo bili potpuno fascinirani starim Egipćanima i njihovom opširnom istorijom i neverovatnim arhitektonskim ostvarenjima hiljadama godina pre.

giza-egipat2

Kad god govorimo o drevnom Egiptu, ne možemo da izbegnemo razmišljanje o piramidama koje se nalaze u Gizi i misteriji iza ovih fascinantnih drevnih struktura.

Dok danas znamo da postoje tri glavne piramide u Gizi, istina je da je, prema drevnim tekstovima, postojala četvrta piramida u Gizi, napravljena od “… kamena crnjeg nego običan granit, i najmanje toliko čvrstog…“

[adsenseyu1]

U fascinantnoj drevnoj knjizi Voyage d’Egypte et de Nubie (Putovanje u Egipat i Nubiju), danski istraživač opisuje četvrtu glavnu piramidu u Gizi, posebno je crtajući na karti.

Na strani 120 svoje knjige, Norden opisuje misterioznu piramidu:

“Glavne piramide su istočno, jugo-istočno od Gize… Tu je njih četiri; koje zaslužuju najveću pažnju radoznalih, mada vidimo sedam ili osam drugih u susedstvu, one nisu ništa u poređenju sa prethodnima. … … Dve najsevernije piramide su najveće i visoke su 15.000 metara. Druge dve su mnogo manje, ali imaju neke posebnosti, samim tim i priliku da se i one ispitaju i da im se dive.“

giza-egipat

“Ona je bez prevlake, zatvorena i liči na druge, ali bez ikakvg hrama kao na prvoj. Ona, međutim, zaslužuje jednu posebnu napomenu, a to je da se njen vrh završava sa jednim velikim kamenom, koji je izgleda služio kao postolje… četvrta piramida je napravljena, od sredine pa naviše, od kamena crnjeg  nego običan granit, i najmanje toliko čvrstog. Njen vrh je od žućkastog kamena i završava se sa kockom. Ona se, štaviše, nalazi van linije sa drugima, više prema zapadu… što čini niz sa tri druge.“

[adsenseyu4]

Ranije ilustracije pokazuju da je piramida zaista postojala.

Istraživači i egiptolozi, međutim, imaju tendenciju da odbace pojam četvrte crne piramide u Gizi sugerišući da je on mogao greškom da uzme jednu od takozvanih “satelitskih“ piramida Mikrena kao četvrtu Piramidu.

Međutim, ovo je kontradiktorno jer Norden precizno opisuje da je piramida napravljena od kamena crnjen i jačeg od granita. Satelitske piramide su sve napravljenje od peščara.

Zanimljivo je da su Nordenov opis i ilustracije vrhunskog kvaliteta, i oni postavljaju četvrtu, crnu piramidu na izvesnu udaljenost od tri piramide u Gizi.

U svojoj knjizi Norden takođe opisuje i ukazuje na postojanje sedam (mođžda čak i osam) manjih piramida u Gizi.

Webtribune.rs

[adsenseyu6][adsenseyu5]