Naslovnica U FOKUSU Vučić Grcima: „Sram te bilo šta si uradila. Sram te bilo! Ja...

Vučić Grcima: „Sram te bilo šta si uradila. Sram te bilo! Ja lično znam ko vam je dao nalog telefonskim pozivom“

„‘I da kažem Dori Bakojani: Sram te bilo šta si uradila. Sram te bilo! Ja lično znam ko vam je dao nalog telefonskim pozivom a vi ste promenili izveštaj, citira grčki list srpskog predsednika

Na naslovnoj strani grčkog lista Demokratija juče je objavljeno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro osudio izvestiteljku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Doru Bakojani u svom sinoćnjem obraćanju javnosti.

Navodi se da je list, koji je blizak vladajućoj Novoj demokratiji premijera Kirjakosa Micotakisa, izvestio da je Vučić u svom obraćanju naciji upotrebio „neviđeno oštru retoriku“ protiv Bakojani, optužujući i nju i grčku vladu u celini za „odgovornost u iznenadnoj promeni stava Grčke“.

Grčki list prenosi da je predsednik Vučić tokom svog dramatičnog govora iz Predsedništva sinoć ljutito uputio reči gospođi Bakojani, navodeći: „Sram te bilo za ono što si uradila.

Sram te bilo! Ja lično znam ko vam je dao nalog telefonskim pozivom a vi ste promenili izveštaj (o Kosovu)… Neki ljudi imaju kičmu, a neki su bez kičme!'“, navodi grčki list, a prenosi Tanjug.

Demokratija ističe da je Vučić naglasio kako je tokom dve-tri godine Kurtijeve vladavine na Kosovu i Metohiji počinjeno duplo više zločina nad Srbima nego u prethodnih devet godina.

Oštra reakcija predsednika Srbije usledila je manje od 48 sati nakon što je izveštaj Bakojani prihvatila Parlamentarna konferencija Saveta Evrope, kojom se predlagalo uključivanje tzv. Kosova u Savet Evrope.

To je zaobilazilo međunarodne obaveze vlade i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, na koje se do pre dve sedmice pozivala i predlagala ih i sama Bakojani.

Grčki list ocenjuje da potez Bakojani „otvara put za međunarodno priznanje Kosova“ i ističe da perspektiva priznanja tzv. Kosova, zapravo, grčkom inicijativom, stvara veliki problem i na Kipru, koji se tome oštro protivi.

Postoji zabrinutost da bi takav razvoj događaja mogao otvoriti put priznanju okupiranog dela Kipra.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social