Naslovnica U FOKUSU Stručnjak iz Instituta „Vinča“: Nuklearna energija je jedini način da zadržimo energetski...

Stručnjak iz Instituta „Vinča“: Nuklearna energija je jedini način da zadržimo energetski suverenitet

Direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Slavko Dimović je rekao da je okretanje nuklearnoj energiji proces otrežnjenja u kojem ceo svet shvata da bez upotrebe nuklearne energije ne postoji mogućnost četvrte industrijske revolucije

Slavko Dimović iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ ocenio je da nuklearna energija predstavlja ključni odgovor na energetske izazove i ključni element za očuvanje energetskog suvereniteta države.

On ističe da okretanje nuklearnoj energiji predstavlja proces osvešćivanja globalne zajednice, naglašavajući da bez nje nema napretka ka četvrtoj industrijskoj revoluciji, dok alternativni izvori energije mogu pokriti tek trideset procenata potreba.

Dimović ističe da je upotreba nuklearnih modularnih reaktora jedno od mogućih rešenja za Srbiju u tom procesu.

Takođe naglašava važnost razvoja hidroenergetskih potencijala, posebno ističući reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“, uz poziv privredi da se što više angažuje u energetici.

Kritikujući Černobiljski moratorijum iz 1989. godine kao zastarelu meru koja koči naučni i tehnološki progres, Dimović izražava uverenje da će Srbija krenuti ka nabavci ili izgradnji nuklearnih reaktora, kako modularnih tako i klasičnih.

Govoreći o stručnom kadru, ističe Institut „Vinča“ kao ključno uporište za razvoj nuklearne tehnologije, te potrebu za privlačenjem domaćih i inostranih stručnjaka.

Dimović dodaje da bi ulaganje u nuklearnu energiju podstaklo mlade da se usmere ka toj oblasti i ističe potrebu za podrškom javnosti, naglašavajući da nuklearni otpad nije značajnih razmera.

Zaključuje da je nuklearna energija neophodna za očuvanje suvereniteta države.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social