Vrhovni sud Slovenije: Kazne zbog nenošenja maske neosnovane

Vrhovni sud Slovenije je doneo presudu da izricanje kazni za prekršaj osobama koje ne nose masku za lice u zatvorenim javnim prostorima tokom epidemije kovid 19 nema pravnu osnovu.

Odluka objavljena danas odnosi se na pravnu žalbu protiv pravosnažne odluke lokalnog suda da izrekne opomenu osobi zbog lakšeg prekršaja prema Zakonu o zaraznim bolestima.

Vrhovni sud je procenjivao da li je moguće da se nenošenje maske za lice u zatvorenim javnim prostorima prepozna kao prekršaj, uzimajući u obzir osnovna načela krivičnog prava.

Odluka suda nije doneta jednoglasno, a sudija Barbara Zobec dala je izdvojeno mišljenje, u kojem je navela da je presuda „pogrešna poruka svima da mogu da skinu i bace maske za lice“, prenosi Tanjug agenciju STA.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE