Naslovnica IZA OGLEDALA „VREME JE“: Snouden poslao zagonetnu poruku bivšim kolegama, niko ne zna šta...

„VREME JE“: Snouden poslao zagonetnu poruku bivšim kolegama, niko ne zna šta se dešava

[adsenseyu3]

Edward Snowden

[adsenseyu2]

Nakon emitovanja šifrovane poruke od 64 karaktera za koju se veruje da je ključ za kodiranje, internet zajednica se boji da je poznati uzbunjivač možda ubijen ili zarobljen, što bi moglo da rezultira kao okidač za otkrivanje još više američkih nacionalnih tajnih dokumenata.

Dokumenti koje je objavio bivši radnik NSA Edvard Snouden otkrivaju da ta tajna služba ima tehnologiju za pretvaranje snimljenih razgovora u tekst u kojem se mogu tražiti reči kao što su detonator, Bagdad, Mušaraf.

U petak uveče, čuveni uzbunjivač je na svom tviter nalogu napisao kodiranu poruku od 64 karaktera, a ubrzo zatim ju je izbrisao zajedno sa misterioznim upozorenjem sa početka nedelje „Vreme je“, nakon koje su ga kontaktirale njegove kolege iz bivše firme.

[adsenseyu4]

Na internetu se spekuliše da bi poruka mogla da bude ključ za dešifrovanje velikog curenja dokumenata i da bi mogla da bude „okidač“ koji je podešen da reaguje u slučaju da je Snouden ubijen ili zarobljen.

Taj „okidač“ je poruka koja se podešava da bude automatski poslata ukoliko se korisnik naloga redovno ne uloguje na svoj nalog. Uzbunjivač je priznao da je distribuirao šifrovane dokumente novinarima i saradnicima koji još uvek nisu objavljeni i u Snoudenovom slučaju „okidač“ bi mogao da bude ključ za dešifrovanje tih dokumenata.

Nalog Edvarda Snoudena na „Tviteru“ miruje već 24 časa, što je mnogo za tog uzbunjivača, ali je zanimljivo da je pažnja javnosti usmerena na njegovo stanje.

Šifrovana poruka od 64 karaktera izgleda da isključuje prvobitnu teoriju da je telefon sam u džepu otkucao poruku, već se čini da je u pitanju algoritam koji se koristi kao potpis za dokumenta ili kao lozinka.

[adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]