Vojska SAD na ivici stpljenja: Ruski bombarderi, Panciri-S1 i specijalci ušli u Libiju i zauzimaju važne kote

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da je prebacila svoje vojne avione u Libiju zbog direktnog učešća u ratu u ovoj zemlji.

Govorimo o bombarderima Su-24, koji nikada nisu bili u službi u Libiji. Međutim, između ostalog, u Libiju su prebačeni i vojni transportni avioni Il-76, oklopna vozila Tigar, kao i sistemi protivazdušne odbrane raznih konfiguracija.

Američka vojska ne isključuje mogućnost da oružje možda ne pripada ruskoj vojsci, već privatnim vojnim kompanijama i, najverovatnije, govorimo o Vagnerovom PMC-u.

Uprkos činjenici da američka vojna obaveštajna služba nema direktne dokaze o tome da je Rusija izvršila prebacivanje svojih vojnih aviona u Siriju, stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da bombarderi Su-24, kao ni oklopna vozila Tigar, nikada pre nisu bili u službi u Libiji. 

S druge strane, raniji sirijski izvori su izvestili da avioni sirijskih vazduhoplovnih snaga lete prema Libiji, posebno govoreći o lovcima MiG-29, ali svrha takvih letova takođe nije otkrivena.

Informacije koje su dostavile američke vlasti dokazuju ranije tvrdnje o velikom prenosu oružja iz Rusije u Libiju. Prema navodima vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) Libije, libijski grad Sirt je transfer militanata i oružja iz Rusije.

Prema predstavnicima GNA, 11 vojnih transportnih aviona ruske proizvodnje poput An i Il izvršilo je sletanje u vazdušnu bazu Al-Girdabije u blizini grada Sirt. Takođe se izveštava o prebacivanju specijalaca iz Sirije, kao i šest kompleksa „Pancir-S1“.

Istog dana [26. juna] Libijska nacionalna naftna korporacija objavila je da su ruski specijalci izvršili napad na najveće naftno polje u Libiji, El-Sharara. Navodno je noć pre konvoj vozila ušao na teren i sastao se sa predstavnicima obezbeđenja NOC-a.

Webtribune.rs