Naslovnica U FOKUSU Vojni zvaničnici: Sunakova ideja o vraćanju obaveznog vojnog roka je neopevana glupost

Vojni zvaničnici: Sunakova ideja o vraćanju obaveznog vojnog roka je neopevana glupost

Britanskim oružanim snagama je potrebno više novca, a ne neobučenih tinejdžera-dobrovoljcima, poručili su bivši vojni zvaničnici nakon što je premijer Riši Sunak najavio da će vratiti obavezno služenje vojnog roka ako Konzervativna partija pobedi na izborima koji su raspisani za 4. jul.

Sunak je proteklog vikenda predstavio plan, prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju služenje vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili da volontiraju jedan vikend mesečno tokom godinu dana u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim ljudima.

U roku od nekoliko sati, na predizborno obećanje Rišija Sunaka obrušili su se šefovi vojske i bivši konzervativni ministar odbrane.

Admiral Alan Vest, bivši komandant britanske mornarice, rekao je da je Sunakov plan potpuna glupost koja će iscrpeti budžet za odbranu.

„Bio bih oduševljen da više mladih ljudi postane svesno odbrane i bude uključeno… ali ova ideja je u osnovi neopevana budalaština“, rekao je lord Vest i dodao: „Moramo da potrošimo više na odbranu i – ako uradimo ono što on predlaže – novac će biti isisan iz odbrane“.

On je dodao da je Riši Sunak trebalo da izdvoji više sredstava u budžet za odbranu pre izbora.

Ričard Denat, bivši načelnik Generalštaba, rekao je da je predlog „izborni oportunizam“. „Troškovi ovoga bi bili značajni u smislu obuke i infrastrukture. Ovaj zadatak se ne može samo nametnuti oružanim snagama kao dodatna stvar“, dodao je on.

Majkl Portiljo, bivši ministar odbrane, rekao je da bi ova najava mogla dodatno da našteti reputaciji torijevaca u pogledu fiskalne odgovornosti.

„Način na koji je ova politika proizvedena zaista me veoma brine. Odnosno, veoma sumnjam da li se o tome razmišljalo, i sumnjam da su oružane snage i sve dobrotvorne organizacije koje treba da budu uključene konsultovane i da li su uključene“, rekao je on za „DžiBi njuz“.

Inače, podseća „Gardijan“, Sunak je obećao obavezni vojni rok samo dva dana nakon što je parlamentarni podsekretar odbrane Endru Marison rekao da vlada nema planove za vojnu službu u „bilo kom obliku“ jer bi to donelo više štete nego koristi.

Britanski političar Najdžel Faraž, počasni predsednik Reform UK, rekao je za Bi-Bi-Si da je predlog osmišljen tako da se dopadne njegovim glasačima, ali da je na kraju „šala“ i „potpuno nepraktičan“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social