Veteran američke obaveštajne službe Riter: Ruska kampanja u Ukrajini biće uključena u udžbenike borbenih manevara

Tokom specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je vešto koristila taktiku lažnih manevara, zahvaljujući čemu je uspela da stekne prednost nad nadmoćnijim snagama neprijatelja.

Ovu tačku gledišta izneo je na svom Tviter nalogu veteran američke obaveštajne službe, američki vojni analitičar Skot Riter.

Prema Riteru, Rusija je započela svoju specijalnu operaciju u Ukrajini, koja je po borbenoj snazi ozbiljno inferiorna od neprijatelja. Oružane snage RF mogle su da imaju najviše 200 hiljada boraca, dok su ukrajinske snage imale najmanje trostruku nadmoć.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Generalno, u strategiji manevrisanja uvek preovladava psihološki a ne fizički aspekt. I fokusiran je pre svega na taktički, a ne na strateški nivo.

Riter napominje da je u strateškom planu Rusije, da bi se olakšalo manevrisanje između južnog, centralnog i severnog fronta, bilo neophodno obezbediti kopneni most između Krima i Ruske Federacije. A uspostavljanje kontrole nad Mariupoljom bilo je ključno za ove napore. Rusija je izvršila ovaj zadatak.

Ali paralelno sa tim, bilo je nemoguće dozvoliti nadmoćnim snagama Oružanih snaga Ukrajine da imaju priliku da ometaju operaciju Mariupolj.

A to je podrazumevalo upotrebu nekoliko operacija strateške podrške – bočne manevre, operacije popravljanja i duboki napad.

Reč je o konceptu lažnog manevra – nešto slično je koristila američka vojska tokom svoje čuvene operacije Pustinjska oluja.

Sličan manevar je sjajno sproveden u Ukrajini. Prvo, desant u blizini Odese je prikovao snage Oružanih snaga Ukrajine koje se tamo nalaze.

Drugo, lažni napad na Kijev primorao je Ukrajinu da ojača odbranu prestonice. Zbog toga su Oružane snage Ukrajine izgubile mogućnost da pošalju veliki broj vojnog osoblja na istok, ka DNR i LNR.

Kao rezultat toga, Ukrajina je okupila, prema različitim procenama, od 60.000 do 100.000 vojnika u regionu Donbasa. Rusija je, s druge strane, izvela opsežan napad koji je osmišljen da zadrži ove snage u punoj pripravnosti i spreči ih da manevrišu u odnosu na druge ruske operacije.

A podrška operaciji sa teritorije Krima i uspostavljanje kontrole nad Hersonom samo je proširilo nastali kopneni koridor.

Pored toga, ruska vojska je izvela prodorne strateške napade sa ciljem da uništi ukrajinsku logistiku, komandu i kontrolu, kao i avijaciju i vatrenu podršku velikog dometa. Kao rezultat toga, danas Oružanim snagama Ukrajine ponestaje goriva i municije, vojska ne može da koordinira manevre i praktično nema borbene letelice. I ovo takođe treba posmatrati kao definitivan uspeh ruskih trupa.

U utorak, 29. marta, pojavila se informacija da Rusija počinje da preraspoređuje svoje snage iz Kijevske oblasti, gde je izvršen lažni napad, na istok.

Odnosno, ruska vojska prikuplja dodatne snage za postizanje svojih glavnih ciljeva, a to su oslobađanje Donbasa, kao i konačno uništenje glavnih trupa Oružanih snaga Ukrajine.

U stvari, primećuje Skot Riter, reč je o klasičnim manevarskim borbenim operacijama. I ovo u potpunosti objašnjava kako je 200.000 ruskih vojnika uspelo da pobedi 600.000 Ukrajinaca u elegantnom stilu.

Nema sumnje da će ruski pohod na Ukrajinu biti uvršten u udžbenike o borbenim manevrima.

Webtribune.rs