Naslovnica ŽIVOT Uvek sam bacala koru od lubenice sve dok se nisam udala i...

Uvek sam bacala koru od lubenice sve dok se nisam udala i muž mi je rekao ono što malo njih zna!

fgdrewfsfgtdfvsd

Uglavnom kada se govori o lubenici, govori se o tome koliko je to voće sočno i bogatog ukusa. Bogato je vitaminima i mineralima koji održavaju naše zdravlje.

Ono što malo njih zna je da njihova kora takođe sadrži moćna svojstva.

Da, dobro ste pročitali, beo, tvrd, bezukusan deo kore je mnogo efikasniji za zdrvlje od samog mesa lubenice. Ovde možete pročitati sve o tome i zasigurno više nećete tako lako bacati koru nakon što pročitate ovo.

[adsenseyu1]

Zapravo u zemljama na jugu Azije i SAD-u ovaj deo se ubacuje u salate. Sve je to zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima tog dela lubenice.

Između ostalih stvari, kora od lubenice je bogata vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom. Svi ti vitamini i minerali čine da telo funkcioniše bolje i ima više energije.

Međutim, to nije sve jer kora takođe sadrži i likopen. To je moćni antioksidant koji vrlo efikasno štiti od brojnih bolesti. Mnogi tvrde da je čak 95% hranljive vrednosti lubenice upravo u kori.

Lekovita svojstva kore od lubenice

Ovaj deo lubenice je takođe bogat citrulinom, amino kiselinom ključnom za zdravlje mišića. Zahvaljujući citrulinu, možete dobiti mišićnu masu brzo i uz malo napora. Sa druge strane, vlakna prisutna u ovom delu voća stimulišu mršavljenje.

[adsenseyu5]

Još jedna prednost citrulina je to što smanjuje anksioznost, što vas čini zadovoljnijim duže. Ova supstanca dakođe ima svojstva diuretika, te ispira višak tečnosti iz organizma. Uporedo sa tim, konzumiranjem kore ovog voća jačamo imuni sistem.

Pošto ovaj deo kore nema ukusa, kako ga jesti? Dobra ideja je iseckati taj deo na male komadiće i ubaciti ih u salatu. Može se takođe jesti sa tunjevinom ili ćurećim prsima. Još jedna opcija je rendanje kore i pravljenje smese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.

Nemojte bacati najzdravije delove lubenice. Počnite da ih koristite i ubirete njihova dobra svojstva već danas.

Webtribune.rs

[adsenseyu6]