Uputstva za mladoženje iz 19. veka zbog kojih će vam biti drago što živite u ovom vremenu

Uputstvo za mlade muškarce staro je 120 godina! Da li vam se dopadaju ovi saveti?

Godine 1897. Silvanus Stol, američki luteranski pastor, objavio je knjigu sa nazivom „Šta mladi suprug mora da zna“.

Ovaj svojevrsni vodič za mlade muškarce uči ih bračnim dužnostima – seksu, stvaranju novog života, vernosti, ali i o tome kako se „vodi računa o nevesti“ i svim pitanjima vezanim za potomstvo.

Predstavljamo vam najsimpatičnije delove vodiča Silvanusa Stola.

Sudeći po rečima ovog pastora, žena treba da bude zavisna od muškarca, a atribut koji na to upućuje jeste njena građa.

– Artikulacija njenih kostiju i veličina njenih mišića ukazuju na to da muškarac ženu mora da štiti i brani – piše Stol.

Što se tiče uloga muškarca i žena u braku, jasno su podeljene – žena treba da održava stabilnost u braku, a muškarac da sprečava „žabokrečinu“. Autor kaže da se muž i žena savršeno poklapaju jer su njegove glavne osobine naglost i brzina, a njene stabilnost i stalnost.

Uprkos ustaljenom mišljenju da žena ne sme da ograničava seks muškarcu i da on mora biti zadovoljen, Stol tvrdi da je ta teorija protivna Božjim zakonima i da je „pristojni i pravedni“ ljudi nikada ne bi ni razmatrali.

Ipak, on naglašava da će muž uvek želeti seks, jer je seksualna agresivnost sklona muškarcima, ali da supruga to može da prihvati ili odbije (mada je poželjno da odbije).

Kako kaže Stol, preterana seksualna popustljivost može da iscrpi fizičku snagu i oslabi intelekt, pa on poziva bračne parove da se suzdrže od „konzumacije reproduktivnog čina“.

Baš zato Stol savetuje da parovi spavaju ili u odvojenim krevetima ili u odvojenim sobama, u zavisnosti od toga koliko suprug može da se suzdrži. Prema njegovim rečima, idealno rešenje su odvojene sobe sa zajedničkim vratima čiji ključ ima samo žena.

On savetuje i da se brak konzumira tek tri dana nakon venčanja.

– To će omogućiti iscrpljenoj, nervoznoj i stidljivoj nevesti da u konzumaciju bračnog odnosa uđe obnovljene snage i mentalne sabranosti. To bi pomoglo i umu mladog muža da se pripremi, da bude pribran i uzdržan u novoj vezi.

Stol se zalaže za jedinstvo i sklad u porodici.

– Suprug mora da žrtvuje luksuz i svoje porive poput odlaska u salone i gospodske klubove, kako bi sa ženom i porodicom uživao u komforu i blagodetima doma.

Što se tiče trudnoće, Stol upozorava muškarce na to da žene tokom drugog stanja mogu biti „teror za muževe“, da postanu očajne i nesrećne i da je to način da priroda sačuva i ženu i embrion tako što je čini – seksualno odbojnom.

Jednom kad se žena porodi, muškarac treba da se suzdrži od seksa šest nedelja – ukoliko je rodila sina. Ako je dete ženskog pola, treba da čeka tri meseca.

(Dnevno)