Naslovnica IZA OGLEDALA Ultra tajni grad američke vojske ispod leda Arktika – VIDEO

Ultra tajni grad američke vojske ispod leda Arktika – VIDEO

[adsenseyu2]

dcfdh37gf

[adsenseyu3]

Baza je sagrađena krajem pedesetih godina prošlog veka, dok su još trajala istraživanja vezana za Hladni rat.

Kako bi se proučavala izvodljivost rada pod ledom, godine 1960. je pokrenut projekat poznat kao „Camp Century“. Međutim, zbog nestabilnih klimatskih uslova, projekat je morao biti otkazan 1966. godine.

Na kraju se ispostavilo da je krajnji cilj ovog projekta bilo postavljanje projektila srednjeg dometa ispod leda – dovoljno blizu Moskve da bi mogle da se gađaju mete u Sovjetskom savezu.

To se sve radilo tajno, da danska vlada ne sazna, pošto Danska zvanično poseduje Grenland, koji se vodi kao „zona bez nuklearnog oružja“ u skladu sa danskom politikom.

Detalji o ovom projektu su čuvani decenijama, a prvi put su se pojavili u javnosti u januaru 1997. godine, kada je Danski parlament zamolio Danski institut za spoljnu politiku (DUPI) da istraži istoriju nuklearnog oružja na Grenlandu, pošto je tada bio aktuealan Tulgejt (Thulegate) skandal.

[adsenseyu1]

Izveštaj je potvrdio da su SAD nagomilavale nuklearno oružje na Grenlandu do 1965. godine, uprkos uveravanja danskog ministra spoljnih poslova, Nilsa Helvega Petersena, da su se oružja nalazila samo u vazdušnom prostoru Grenlanda, ali ne i na zemlji.

Izveštaj DUPI je takođe otkrio detalje o projektu „Ledeni crv“, do tada tajnom planu SAD da uskladišti do 600 nuklearnih projektila ispod ledenog omotača Grenlanda.

Danski radnici koji su učestvovali u operaciji raščišćavanja su rekli da su zadobili dugoročne zdravstvene probleme zbog preterane izloženosti zračenju.

Pad američkog B-52 bombardera punog nuklearnog oružja u Grenlandu 1968. godine i ozračivanje lokalnih timova za spašavanje bi se zataškali da nije bilo jednog neustrašivog danskog novinara.

Operacija raščišćavanja ovog nuklearnog otpada je imala ogromne posledice po radnike koji su za to bili zaduženi, ali je i otkrila tajno delovanje američkih snaga na površini Grenlanda uprkos politici „zone bez nuklearnog oružja“, koju je Danska usvojila 1957. godine.

Vazduhoplovna baza u Tuleu je bila od velikog strateškog značaja za SAD još otkad je izgrađena pedesetih godina prošlog veka.

[adsenseyu4]

To je idealna lokacija za skeniranje neba u slučaju zalutalih nadolazećih projektila. Ono što dansko stanovništvo nije znalo u to vreme jeste da su 1961. godine nuklearno naoružani B-52 bombarderi stalno rutinski kružili oko vazduhoplovne baze Tule.

Takođe, oko 50 nuklearnih oružja je uskladišteno u bazi između 1958. i 1965. godine.

Upravo na jednoj od ovih rutinskih misija je 21. januara 1968. godine izbio požar u kabini jednog od B-52 bombardera. Pilot, kapetan Džon Hog, poslao je signal upozorenja, a avion naoružan sa četiri nuklearne bojeve glave zabio se negde u led Grenlanda. Spasilački timovi su se odmah zaputili tamo, a da nije bilo danskog novinara, Pola Brinka, nikad se ne bi saznalo za sve to.

Sa Vikipedije:

Projekat „Ledeni crv“ bilo je šifrovano ime za strogo tajni program vojske SAD za vreme Hladnog rata, koji je podrazumevao izgradnju mreže mobilnih silosa za lansiranje nuklearnih projektila pod ledenim pojasom Grenlanda.

Krajni cilj je bio da se projektili srednjeg dometa postave ispod leda, nedaleko od Moskve, kako bi mogle da se gađaju mete u Sovjetskom savezu.

Čitav projekat je čuvan kao stroga tajna, naročito od danske vlade, a obustavljen je 1966. godine zbog nepovoljnih klimatskih uslova.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]