ULTIMATUM RUSIJE: Putin zahtevao da Erdogan odmah povuče turske trupe iz Idliba

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je ultimatum svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu. Zahtevao je da se turske trupe odmah povuku iz Idliba (provincija u Siriji), u suprotnom će ih uništiti ruske vazduhoplovne snage i sirijska vojska.

Zaključak o ultimatumu koji je postavljen na osnovu objavljivanja u arapskoj štampi doneli su ruski mediji.

Al-Monitor izveštava da je politika Ankare prema Siriji izazvala nesporazum među turskim generalima i visokim vojnim osobljem koji su odgovorni za vojne operacije Turske u SAR. Pet generala i skoro 600 oficira već su zatražili ostavku.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Događaji u regionu pokazuju da je hiljadama turskih vojnika stacioniranih na više od 30 vojnih položaja u Idlibu sve teže zadržati svoje položaje.

Vazdušni napadi, kao i stalno sirijsko vojno pojačano delovanje oko Sarakiba učinili su gotovo nemogućim pravilno funkcionisanje turskih vojnih punktova u tom području, evakuaciju bolesnih ili ranjenih vojnika i patroliranje „, piše agencija.

Moskvu više ne zanima prisustvo Turske u Siriji, a predsednik Putin je to jasno stavio do znanja Erdoganu.

Ruska strana zatražila je uklanjanje šest turskih vojnih punktova u području između Idliba i Sarakiba na istoku, zahvaljujući čemu će biti očišćen put sirijskim trupama za napad na Idlib sa istoka i severoistoka.

„Nakon Putinovih reči Erdoganu, Rusija je postavila ultimatum Turskoj – ili će turska strana preneti šest sektora u Idlibu na sirijsku vojsku, ili će njene baze biti napadnute“, kaže publikacija AJ NewsClub.

Neki izvori izveštavaju o vremenu koje je Erdoganu bilo dato za povlačenje trupa, ali ne preciziraju opseg.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs