Naslovnica U FOKUSU Ukrajinski marinac dobio 25 godina zatvora za ubistvo zatvorenika u Mariupolju

Ukrajinski marinac dobio 25 godina zatvora za ubistvo zatvorenika u Mariupolju

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je ukrajinskog marinca koji je ubio ranjenog ratnog zarobljenika na 25 godina zatvora, rečeno je u tužilaštvu DNR.

„Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike doneo je presudu u krivičnom predmetu protiv 29-godišnjeg vojnika inženjerijskog voda 501. odvojenog bataljona Korpusa marinaca Oružanih snaga Ukrajine Maksima Babiča.

Sud je Babiča osudio na 25 godina zatvora. Izdržavanje kazne biće u popravnoj koloniji maksimalnog obezbeđenja“, saopštilo je tužilaštvo.

Sud je utvrdio da je Babič od 20. marta do 4. aprila 2022. godine bio na teritoriji Mariupoljskog metalurškog kombinata po imenu Iljič.

Jednog dana, zajedno sa komandantom Olegom Zavaleckim, Babič je na smrt pretukao ranjenog ratnog zarobljenika, telo je zatim bačeno u rupu i zakopano.

Babić je proglašen krivim po Krivičnom zakoniku Ruske Federacije (ubistvo koje je izvršila organizovana grupa, motivisano političkom, ideološkom mržnjom), deo 1 čl. 356 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (surovo postupanje prema ratnim zarobljenicima na okupiranoj teritoriji).

Sud je ranije osudio Zavaleckog na 30 godina zatvora u strogom režimu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social