Uhapšeni prozapadni opozicionar razvezao jezik: Odao naručioce revolucije u Belorusiji – Ratovao protiv Donbasa sa neonacistima

Roman Protasevič, bivši urednik Telegram-kanala Nexta preko kojeg su tajne službe SAD, Poljske i Litvanije usmeravale belorusku obojenu revoluciju u pokušaju, progovorio je o naručiocima i sponzorima subverzivnih aktivnosti protiv vlastite zemlje.

Ovo je potvrdio predsednik Komiteta državne bezbednosti (KGB) Belorusije Ivan Tertelj, naglasivši da otuda potiče i sve veća histerija u Vašingtonu, Varšavi i Viljnusu povodom hapšenja Protaseviča koji se nalazio u avionu Ryanair koji je prinudno sleteo u Minsku.

Protaseviča nalogodavci predstavljaju kao „opozicionog blogera“, ali činjenice koje isplivavaju ubedljivo potvrđuju da su beloruske vlasti u pravu što (formalno njegov) Telegram-kanala Nexta smatraju ekstremističkim i subverzivnim, a samog Protaseviča – teroristom.

Tertelj je otkrio: „Protasevič aktivno sarađuje sa istragom. Sada svedoči o sponzorima subverzivnih aktivnosti protiv Belorusije i mehanizmima delovanja, o specijalnim službama, političarima i organizacijama koje stoje iza njih. O svemu ćemo uskoro detaljno obavestiti javnost“.

Prema njegovim rečima, histerija na Zapadu je posledica upravo njegove „saradnje sa istragom“.

Tertelj je potvrdio da je Protasevič učestvovao u akcijama ukrajinskog pronacističkog puka „Azov“ na jugoistoku Ukrajine.

„Nesporno je da se Protasevič u potpunosti uklapa u definiciju teroriste, bojovnika-plaćenika. On je učesnik u krvavim akcijama zloglasnog puka „Azov“ i povezan je sa zverstvima i smrću civila na jugoistoku Ukrajine“.

Po podacima KGB Belorusije, zapadne zemlje izdvajaju stotine miliona dolara za destabilizaciju situacije u toj zemlji.

„Podaci dobijeni od obaveštajnih, kontraobaveštajnih i drugih sektora KGB-a ukazuju da će se rad na podrivanju temelja naše države u budućnosti koncentrisati na `obradu čitavih društvenih grupa“.

Fotografije Protaseviča borca „Azova“ objavilo je «Crno sunce», list te neonacističke paravojne formacije. U jednom svom broju 2015-te godine.

Na svim fotografijama je Protasevič u uniformi i sa automatom u rukama.

Povrh svega, Protasevič je bio ranjen u Donbasu – u borbama kod Širokina.

Osnivač „Azova“ Andrej Bilecki, kojeg Rusija krivično goni, sada pokušava da „opere“ Protaševiča:

„Da, Roman se zajedno sa Azovom borio protiv Donbasa. Bio je sa nama kod Širokina gde je zaista ranjen. Ali, on je novinar, pa njegovo oružje nije bio automat nego – reč“.

Bilecki je zatražio da Kijev da utočište svim Belorusima koji su se borili protiv Donbasa i da podržava pobunu protiv vlasti Aleksandra Lukašenka.

(fakti.org)