UDARNO – Rusija Erdoganu postavila ultimatum u Siriji – MOGUĆ VELIKI SUKOB

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mora da povuče trupe iz Sirije kako bi izbegao sukob sa Rusijom, prenosi Al Monitor.

Prema pisanju lista, ratna oluja u južnim regionima provincije Idlib ukazuje na to da je ruska strana postavila Ankari uslov koji zahteva povlačenje trupa iz Sirije.

U suprotnom Ruska i sirijska vojska uskoro će krenuti u juriš na područja koja trenutno kontroliše turska vojska.

Al Monitor potvrđuje svoja otkrića rečima ruskog predsednika Vladimira Putina tokom sastanka sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom .

Putin je glavni problem u Siriji nazvao prisustvom stranih snaga bez dozvole ili mandata UN -a , navodeći kao primer Tursku i Sjedinjene Države.

Publikacija smatra da se Erdogan nalazi pred teškim izborom, jer će povlačenje vojske iz Sirije narušiti položaj zemlje u regionu.

Ankara je izgubila tri vojnika u eksploziji bombe u Idlibu 11. septembra, navodi Al Monitor.

„Neuspeh Turske u Idlibu da ponovo otvori autoput M4 i proširi bezbednosni opseg oko grada, kako to zahteva sporazum sa Rusijom, povećao je ruski pritisak na Ankaru, koja shvata da su joj šanse za uspeh u Siriji sve manje.

Ranije, avio snage Rusije pokrenule su vazdušne napade na području sela Kansafra u provinciji Idlib. Ruske vazduhoplovne snage su 7. septembra izvestile o udarima na militantne ciljeve u blizini grada Maarat-Misrin.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs