Naslovnica SPEKTAR Udarno! Rusi prebacili 9 strateških bombardera u baze u blizini Aljaske- 20...

Udarno! Rusi prebacili 9 strateških bombardera u baze u blizini Aljaske- 20 minuta leta do lansiranja nuklearnih raketa na SAD!

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije navodno su premeštene na Daleki istok, saopštila je jedna od evropskih obaveštajnih agencija.

Prema tim informacijama, devet strateških mlaznih bombardera Tupoljev TU-160 premešteno je u baze blizu Aljaske.

Letelice su stigle u vazduhoplovnu bazu Anadir na Čukotskom poluostrvu. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da su ovi bombarderi nosači nuklearnog oružja, ali još nije poznato da li su s njima prebačene i krstareće rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Teritorija poluostrva Aljaska udaljena je 598 km od baza, što znači da bi ovim bombarderima trebalo 20 minuta leta da lansiraju rakete na američke vojne ciljeve na Aljasci.

Raspostranjivanje ovih bombardera ima za cilj da deluje kao odvraćanje američke mornarice na Dalekom istoku. Bombarderi su prebačeni iz baze Engels 2 u Saratovskoj oblasti, preletevši više od 6000 km do aerodroma Anadir na Čukotskom poluostrvu.

[adsenseyu1]

Ovo nije prvi put da Rusija raspoređuje svoje strateške bombardere TU-160. Poslednji put to je učinjeno 2019. godine, kada su poslati dva aviona. Tada su ruski državni mediji istakli da je to pokazalo sposobnost Moskve da dovede nuklearno oružje u blizinu Sjedinjenih Država.

Za sada se iz Moskve niko nije oglasio povodom ovih najnovijih informacija, pa nije jasno da li je u pitanju vežba ili nešto drugo.

Ruska vladina novina „Rossiiskaia Gazeta“, objavila je tada na svom sajtu da je let aviona TU-160 pokazao sposobnost Moskve da bazira nuklearne bombardere u roku od 20 minuta leta sa teritorije SAD.

Tu-160, poznat i kao „Blackjack“ ili „Beli Labud“, smatra se najvećim i najtežim borbenim avionom ikad napravljenim.

Ovaj avion je dizajniran da napada ciljeve visoko supersoničnom brzinom na velikoj visini ili podzvučnom brzinom na maloj visini, koristeći sofisticiranu opremu za elektronsko ometanje protivničke protivvazdušne odbrane.

Izvanredne performanse bombardera potvrđene su postizanjem tri svetska rekorda 1989. godine, koje je priznala Međunarodna aeronautička federacija (FAI).

Prvi rekord se odnosi na postizanje brzine od 1720 km/h sa teretom od 16 tona, dok se drugi odnosi na postizanje visine leta od 11.250 metara sa maksimalnim borbenim teretom. Treći svetski rekord postignut je 2010. godine kada su dva Tu-160 aviona u vazduhu provela 24,5 časova.

Pre toga, najduži let ovog bombardera trajao je 22 časa. U poređenju sa američkim ekvivalentom B-1B, prednost Tu-160 leži pre svega u boljim aerodinamičkim performansama, kao što su veća brzina penjanja, bolje ubrzanje, brzina leta i maksimalna brzina horizontalnog leta, uprkos većoj masi pri poletanju.

Tu-160 spada u red najvećih i najbolje naoružanih strategijskih nosača raketa. U dva kontejnera dužine 10 metara smeštenih u trupu aviona mogu se nalaziti krstareći projektili ili nuklearne bombe ukupne mase do 16.330 kg.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social