UDARNA VEST: Iran napao vojne baze SAD – poginulo 80 osoba – VIDEO

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“. Neki mediji javljaju da je tom prilikom naneta velika materijalna šteta — uništeno je nekoliko aviona.

Iranska državna televizija objavila je da je najmanje 80 „američkih terorista“ ubijeno u iranskom napadu na američke ciljeve u dve baze u Iraku.

Pozivajući se na neimenovani visoki izvor u Revolucionalnoj gardi, Iran je naveo da u domašaju ima 100 drugih ciljeva u regionu ako Vašington preduzme mere odmazde, prenosi Rojters.

Televizija tvrdi da američki predsednik pokušava da umanji štetu od iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku tvitovima da je „sve u redu“.

Takođe se navodi da su američki helikopteri i vojna oprema „teško oštećeni“, a da nijedna iranska raketa nije presretnuta.

Tramp je posle napada na Tviteru naveo da je sve u redu, dok američke televizijske mreže navode da u napadu nije bilo američkih žrtava.

Nema jasnih informacija ni o mogućim žrtvama među Iračanima.

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze „osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija“.

Šta se desilo?

Zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da je sinoć oko 23 časa i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu Iran ispalio više desetina balističkih projektila na snage SAD i međunarodne antiterorističke koalicije u Iraku.

Kako je saopštila televizija Ej-Bi-Si, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, u raketnom napadu je oštećen američki objekat u okolini grada Erbil, na severu Iraka, kao i avio-baza „Ajn el Asad“ na zapadu zemlje.

Magazin „Njuzvik“ je, pozivajući se na izvore u iračkoj obaveštajnoj službi, saopštio da je napad na dva objekta koja koriste Amerikanci izveden sa balističkim i krstarećim raketama.

Televizija „Hadat“ je saopštila da je u raketnom granatiranju avio-baze „Ajn el Asad“ uništeno nekoliko američkih aviona.

Prema informacijama Si-En-Ena, povređeno je nekoliko Iračana. Televizija „Skaj njuz Arabija“ je javila da je poginuo oficir iračke vojske, dok je pet povređeno. Prema podacima televizije „Pres“, u raketnom napadu je poginulo 80 osoba.

Šta je poznato o operaciji Irana

Prema podacima televizije „Pres“, Korpus čuvara islamske revolucije je saopštio da je raketni napad na avio-bazu „Ajn el Asad“ bio odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Operacija je nosila naziv „Mučenik Sulejmani“, navodi se u saopštenju Čuvara islamske revolucije. Sve američke snage koje su umešane u agresiju protiv Irana će biti vojne mete, upozorili su u Korpusu.

Na profilu na Tviteru bivšeg komandanta snaga za specijalne operacije „Al Kuds“ Kasema Sulejmanija pojavila se objava: „Boriću se protiv tebe“.

Kako je reagovala vlast SAD

Predsednik SAD Donald Tramp prati nastalu situaciju zajedno sa timom sa nacionalnu bezbednost. Američki lider i njegovi ključni ministri i pomoćnici održavaju vanredne sednice zbog događaja.

Činovnici Pentagona su stupili u kontakt sa predstavnicima vršioca dužnosti premijera Iraka Adela Abdela Mahdija, javlja Si-En-En.

Oko Bele kuće su pojačane mere bezbednosti.

(Tanjug, agencije, mediji)