U Nemačkoj kriza velikih razmera: Neuspeh Habeka – Umesto u Nemačku, gas iz Katara ide u Italiju

Nemački ministar ekonomije je ovog proleća obećao da će njegova zemlja dobijati gas iz Katara kako bi smanjila zavisnost od ruskih snabdevanja, ali su njegovi napori bili uzaludni, navodi Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Nemačka i dalje ne dobija gas od zalivske države – umesto toga, Katar je povećao isporuke Italiji, koja ima tri terminala za prijem tečnog gasa.

U martu je nemački ministar ekonomije Robert Habek otputovao u zalivsku oblast Katara da pronađe alternativu ruskom prirodnom gasu, koji je Nemačkoj toliko potreban za industriju, za grejanje i proizvodnju električne energije. Prema pisanju lista Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Habek je nakon sastanka sa katarskim emirom rekao da je zalivska država spremna da isporuči više gasa Nemačkoj u kratkom roku.

Međutim, sada Katar ne isporučuje gas Berlinu. Predstavnici kompanija koje su pratile Habeka na njegovom putovanju u martu još nisu uspeli da zaključe ugovore o snabdevanju gasom sa Katarom. Ovo je utoliko bolnije što sada Rusija gasovodom Severni tok 1 propušta samo 20 odsto dosadašnje količine gasa, a Nemačka doživljava energetsku krizu velikih razmera, naglašava izdanje.

Habek je prošle nedelje rekao da su „U Kataru odlučili da ne daju dobru ponudu“. Naime, ministar je tek u maju stupio u energetsko partnerstvo sa Katarom. Broj isporuka nije dogovoren. Pored toga, Katar je želeo da sklapa dugoročne ugovore, a nemačke kompanije žele da ubuduće umesto gasa koriste obnovljivu energiju.

Dok je Habek odbijen u Kataru, čini se da je italijanska energetska kompanija Eni, koja je u većinskom vlasništvu italijanske vlade, prošla bolje, navodi se u članku. Kompanija sa sedištem u Rimu objavila je napredak u svojim naporima da zameni prosečnih 20 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koje Rusija isporučuje Italiji svake godine do 2025. godine.

„Suočeni sa neizvesnošću i volatilnošću na tržištima, preduzeli smo brze mere da obezbedimo nove zalihe energije “, rekao je izvršni direktor Enija Klaudio Deskalci tokom konferencijskog poziva nakon rezultata za drugi kvartal.

„Nakon novih ugovora o gasu sa našim partnerima u Alžiru, Kongu i Egiptu ranije ove godine, Eni se u junu pridružio postrojenju North Field East u Kataru, koje je deo najvećeg svetskog LNG projekta“.

Prema Ministarstvu energetike Katara, polje North Field sadrži oko 10% svetskih rezervi prirodnog gasa. Eni ima 25 procenata udela u zajedničkom preduzeću sa Katar Energy, koji zauzvrat poseduje 12,5 procenata udela u projektu proširenja polja na istoku. Tako italijanski energetski gigant poseduje 3% ukupnog projekta.

Kao i ostatak Evrope, Italija nastoji da diverzifikuje svoje isporuke gasa pošto su zapadne zemlje uvele sankcije ruskoj energetskoj korporaciji. U julu je italijanski premijer Mario Dragi rekao da je oslanjanje njegove zemlje na uvoz ruskog gasa da bi zadovoljila njene potrebe za energijom palo na 25% godišnje isporuke sa 40% godinu dana ranije.

Za razliku od Nemačke, Italija duže sarađuje sa Katarom. Italija se smatra najvećim uvoznikom tečnog prirodnog gasa iz Katara od 2021. LNG ruta između dve zemlje bila je jedna od najkorišćenijih u svetu prošle godine sa 76 isporuka. Očigledno je da je zalivska država takođe odmah izrazila spremnost da isporuči više LNG-a Italiji. Još jedna prednost je što u Italiji postoje tri LNG terminala.

Rusija je drastično smanjila isporuke gasa Evropi, a Katar uopšte ne želi da isporučuje gas Nemačkoj, uprkos Habekovim naporima, napominje Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Usred krize, vlada u Berlinu se sada fokusira na ograničavanje potrošnje: građani i kompanije moraju da troše manje električne energije, manje greju svoje prostorije i štede energiju u svim oblastima.

Istovremeno treba povećati uvoz gasa iz alternativnih izvora. Pored Rusije, nemačke energetske kompanije kupuju i prirodni gas iz Norveške i Holandije. Ali ovo je daleko od dovoljnog. Na kraju, Nemačka je izgubila oko polovine prethodnog obima snabdevanja. Štaviše, uopšte nije predviđeno kada se odnosi sa Rusijom mogu vratiti u normalu.

Na srednji rok, Habek želi, posebno, da obezbedi snabdevanje tečnim prirodnim gasom. U Donjoj Saksoniji je već počela izgradnja gasovoda. Cilj je snabdevanje LNG nemačke elektroenergetske mreže sa plutajuće LNG platforme u Vilhelmshavenu pre Božića. Međutim, u okviru sadašnjeg procesa odobravanja plana, izneto je četrnaest primedbi na naftovod od ekoloških organizacija, naglašava Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs