U EU planiraju novi način suprotstavljanja dominaciji Rusije u energetskoj sferi

Novinar Kristof Hervartc predlaže novi način „pružanja otpora“ Rusiji u energetskoj sferi: države Evropske Unije treba da počnu zajedno da kupuju gorivo, a ne, kao do sada, svaka pojedinačno.

„Države EU mogu udružiti napore za zajedničku kupovinu gasa kako bi se suprotstavili dominantnom dobavljaču na tržištu, tj. Rusiji“, piše Hervartc u članku za list „Handelsblat“.

Kako navodi, evropski političari već razmatraju ovu perspektivu.
„Ministri energetike žele da o tome da razgovaraju naredne nedelje“, zaključio je novinar.

Hervartc je primetio da će veću „nezavisnost“ od Rusije doneti šira upotreba obnovljivih izvora energije – iz vode, sunca, vetra.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Poslednjih meseci, tržište gasa u Evropi je bilo vidno grozničavo. Ako se trgovanje fjučersima početkom avgusta vršilo u području 515 dolara za hiljadu kubnih metara, krajem septembra je ta cifra udvostručena – 6. oktobra je dostignut istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga, cena je malo pala, ali je i dalje vrlo visoka.

Ranije je generalni direktor nemačkog Istočno-ekonomskog komiteta Mihael Harms izjavio da Rusija nije mogla da izazove rast cene gasa u Evropi.

Predsednici komiteta Bundestaga – komiteta za ekonomiju i energetiku i komiteta za ekonomsku saradnju i razvoj – Klaus Erns i Peter Ramzauer takođe su ukazali na odsustvo dokaza o umešanosti Moskve.