Trgovački lanac upozorava: „Nemojte se iznenaditi ako pronađete ostatke metaka u divljači“

Zapravo nemam nikakvog iskustva sa divljači, ali potrošači koji je imaju ovih dana oduševljeni su komadom mesa slovenačkog proizvođača koji se prodaje u prodavnicama Lidla.

Reč je o divljač šnicli sa leđa, takođe mariniranoj, a za koju su glavni sastojci divljač, jodirana so, sušeno povrće, glukozni sirup i začini.

Da – metke ne treba zaboraviti.

Doduše – šansa za susret sa njima izuzetno je mala, ali ipak postoji razlog zašto je proizvođač na deklaraciju stavio upozorenje.

„Uprkos pažljivoj kontroli, proizvod može sadržavati delove lovačkih metaka“, vrišti iz ambalaže.

Snovi o prelomima zuba pomešani sa zamišljenim ukusom olova odmah mi se pojavljuju pred očima, a kako nisu retki tragovi oružja u kojem su životinje ubijene, upućujem upit Državnom inspektoratu da razjasni ovaj neobičan slučaj.

Može li meso u prodavnicama uopšte sadržati tragove stranih tela? Šta tačno znači „uprkos pažljivoj kontroli“?

I što je najvažnije – da li je izjava slovenačkog proizvođača u skladu sa strogim evropskim propisima?

Tamo me brzo umiruju: da, jelenje meso može završiti u prodavnicama bez tragova ili delova lovačkih metaka, a deklaracija koju je proizvođač stavio na proizvod je u skladu sa propisima, mada to nije obaveza.

To, naravno, ne znači da se potrošač treba plašiti da bi mogao naleteti na metak kada, na primer, žvaće svinjsko meso ili teleći odrezak na žaru.

Naime, EU je usvojila dokument pod nazivom „Uredba o uspostavljanju jedinstvenog praktičnog aranžmana za sprovođenje zvanične kontrole proizvoda životinjskog porekla namenjenih za ishranu ljudi“, koji ima za cilj da osigura da se subjekti u poslovanju hranom pridržavaju pravila o bezbednom rukovanje proizvodima životinjskog porekla.

A taj propis kaže da je meso neprikladno za stavljanje na tržište ako sadrži strana tela, osim ako se ne radi o mesu „divljači“, što je izuzetak.

„Pri odstrelu divljači može se dogoditi, čak i nakon obrade i pregleda od strane ovlašćenog veterinara, da fragmenti municije koji mogu biti nevidljivi za oko mogu ostati. EU je to uzela u obzir i u Uredbi je propisala da je meso neprikladno za stavljanje na tržište ako sadrži strana tela, osim u slučaju mesa divljači koja se stavlja na tržište kada materijali koji se koriste za lov na životinje mogu zaostajati.

Iz toga takođe sledi da proizvođač nije bio dužan da upozori na deklaraciju o mogućim delovima metaka – ali ovde se radi o njegovoj dobroj volji.

„Izjava koju je dao proizvođač mesa iz Slovenije smatra se neobaveznom dobrovoljnom izjavom u skladu sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani i pretpostavlja se da je proizvođač takvu dobrovoljnu izjavu dao iz predostrožnosti“, objašnjavaju oni.

Da za tim možda neće biti potrebe – odnosno da mogućnost pronalaska dela metka u komadu mesa divljači praktično ne postoji – sugeriše statistika Inspektorata prema kojoj od 2019. godine nisu identifikovani uzorci izveštaja potrošača ni u praćenju ni kao deo zvanične kontrole.

To se, između ostalog, može pripisati strogoj kontroli mesa, a prema postojećim pravilima divljač, ako je namenjena za javnu potrošnju, moraju pregledati ovlašćeni veterinari, u posebnom objektu namenjenom za sečenje i preradu divljači.

„Postoji post-mortem pregled kojim veterinar nalaže nosiocu prehrambene industrije da odmah tretira sve uočene promene kao što su hematomi, apscesi, rane od vatrenog oružja, razni oblici kontaminacije i slično, a zatim je meso označeno kao zdravo“ objašnjavaju.

Takođe smo zatražili komentar od Lidl Hrvatska, gde su nam rekli da pomenuti proizvod nije deo bilo koje marke Lidl već druge marke i da je subjekt koji ga stavlja na tržište, u ovom slučaju CAK, odgovoran za deklaraciju o proizvod.

Činjenica da meso sadrži delove metka je, dakle, znak njegove „autentičnosti“, a ne znak uzbune.

Osim onih nesrećnika koji se na ovim ostacima metaka mogu i nalete.

(jutarnji.hr)