Trampova dilema: Šta ako suđenje postane opasno za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi više voleo duže suđenje za opoziv, kako bi sadašnji i bivši zvaničnici administracije mogli da svedoče.

Ipak, on je ocenio da bi njihovo pojavljivanje u ulozi svedoka predstavljalo opasnost za nacionalnu bezbednost.

Tramp je na konferenciji za novnare u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, rekao da je na Senatu da odluči kako će se proces voditi, ali da bi lično voleo da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo svedoče, prenosi Rojters.

„Problem sa Boltonom je što je to problem nacionalne bezbednosti. On zna neke od mojih misli, zna šta mislim o liderima. Šta će se desiti ako otkrije šta mislim o određenom lideru, a to nije baš pozitivno“, rekao je Tramp, koji tvrdi i da bi Pompeovo svedočenje bilo rizično.

Američki Senat usvojio je sinoć pravila o vođenju postupka za opoziv predsednika Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svedoka sve do sredine suđenja.

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova.

Prvi je da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkandidata na novembarskim izborima. Drugi osnov su navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to telo.

Odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Tramp je četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću.

Nijedan predsednik u američkoj istoriji nije smenjen kao direktan rezultat procesa opoziva.

Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endru Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.

(Tanjug)