The Wall Street Journal: Američki nosači aviona više nisu pretnja Rusiji i Kini

Naši nosači aviona su ranjivi i nemoćni protiv ruskih i kineskih raketnih projektila, napisao je vojni ekspert penzionisani kapetan američke mornarice DŽeri Hendriks za The Wall Strees Journal.

Ukazao je da američki ratni brodovi imaju veliku manu: nisu u stanju da tuku po ciljevima na obali, odnosno – na kopnu. I dodatno razjasnio:

„Da bi se SAD takmičile sa Kinom i Rusijom, naša mornarica mora imati znatno veći domet. Sada i Kina i Rusija imaju rakete koje značajno komplikuju, ako ne i potpuno isključuju mogućnost približavanja naših nosača aviona njihovim teritorijama“.

Hendriks dodatno precizira:

„Naši nosači aviona sa pratećim brodovima ne mogu da se približe obali na udaljenost manju od 1800 kilometara, što teritorije Rusije i Kine ostavljaizvan domašaja aviona-bombardera F/A-18“.

Autor uticajnog The Wall Strees Journal ima i upozorenje za Pentagon:

„Ako se na palubama nosača aviona u bliskoj budućnosti ne pojave letelice velikog dometa, sa pilotima ili bespilotne, naše udarne grupe brodova neće moći značajnije da utiču na obuzdavanje Rusije i Kine“.

Američki Defense One ocenio je da su Oružane snage Rusije „u najboljoj formi tokom proteklih decenija“, a da „produbljivanje strateške koordinacije između Moskve i Pekinga podriva prednosti Vašingtona“.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE