Tajni snimak iz klanice u Poljskoj uzbunio EU: Hrana od bolesnih životinja završila na trpezama Evrope – VIDEO

meso

Tajno napravljeni snimci na kojima se vidi kako se veoma bolesne krave krijumčare u jednu poljsku klanicu i prodaju uz malu ili nikakvu veterinarsku inspekciju izazvali su paniku povodom standarda u državi koja je jedan od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji.

Na tajnim snimcima u klanici u centralnom poljskom regionu Mazovija vide se krave toliko bolesne da ih praktično iznose sa kamiona i vuku do mesare.

Klanje bolesnih krava se, sudeći po snimku, dešava tokom noći bez nadzora veterinara, što predstavlja žestoko kršenje standarda, navodi britanski Gardijan. Na snimku se takođe vidi kako zaposleni u klanici uklanjaju sve dokaze koji ukazuju da su krave bile bolesne. Eksperti koji su pogledali snimak kazali su da to pokreće mogućnost značajnih rizika po zdravlje, i pozvali su poljsku vladu da odmah deluje i obavijesti sve ostale evropske države.

Kris Eliot, profesor bezbjednosti hrane na Univerzitetu u Belfastu i osnivač Instituta za globalnu bezbednost hrane, koji je predvodio nezavisnu vladinu istragu nakon skandala sa konjskim mesom 2013. u Britaniji, kazao je za Gardijan da ukoliko ima dokaza da je sve ovo meso ili deo njega napustilo Poljsku, onda postoji potencijal za aktiviranje evropske bezbednosne uzbune, a morale bi biti uključene mnoge regulatorne agencije, a verovatno i policijske snage širom Evrope.

VIDEO 1 je OVDE

Prema zvaničnim podacima, Poljska je tokom 2017. izvezla junetine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Novinari Supervizjera, poljskog istraživačkog televizijskog programa koji se emituje na kanalu TVN24, infiltrirali su se u poljsku klanicu krajem prošle godine. Novinar Patrik Ščepaniak je u klanici radio tajno skoro tri nedelje. On je kazao da bi zaposleni meso, umesto da ga daju na veterinarsku proveru, prosto obeležili kao bezbedno za ljudsku konzumaciju.

„Nadređeni bi mi naredili da obeležim meso kao zdravo, i da ga ulepšam. Verujte mi bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga ulepšam tako što bih nožem ostrugao trule delove“, kazao je Ščepaniak za Gardijan.

VIDEO 2 je OVDE

Tokom tri noći dežurstva u klanici, novinar je izbrojao ukupno 28 krava toliko bolesnih da nesu mogle da stoje. Veterinar bi se pojavio narednog jutra i potpisao sertifikate, a da prethodno nije pregledao meso.

Kada meso jednom dobije sertifikat da je bezbedno za ljudsku konzumaciju, ono ne prolazi provere pre nego što ga pošalju snabdevačima ili potrošačima, uključujući i one u drugim državama. Oko 80 odsto junetine koja se proizvede u Poljskoj namenjeno je za izvoz. Ovo nije prva poljska klanica koja je optužena za obradu mesa bolesnih krava. U decembru, vlasnik klanice u centralnoj Poljskoj osuđen je na zatvorsku kaznu zbog toga što je sprovodio sličnu delatnost. Tužioci takođe sprovode istragu o jednoj klanici na istoku Poljske, podseća britanski list.

(Vijesti.me)