Tajni američki svemirski brod zapravo je vojni objekat za rat i kontrolu svemira – RUSI PRETE DA ĆE GA OBORITI

X-37B

Sedmog septembra navršeno je tačno dve godine otkako se američki mini spejs- šatl X-37B nalazi u orbiti. Danas je to jedan od najzanimljivijih svemirskih letelica, jer je poznato vrlo malo informacija o njenoj misiji.

Neki stručnjaci su uvereni da ova svemirska letelica isključivo služi za vojne svrhe.

NASA svemirska agencija i američka kompanija Boeing počeli su da sprovode projekat u vezi sa konstruisanjem X-37  1999. godine. Na početku su proizvođači smatrali da će uređaj biti namenjen za popravku satelita koji se nalaze na nadmorskoj visini do 700 kilometara. Kasnije je, međutim, vojska u potpunosti klasifikovala ovaj projekat i sprovođenje prepustila Agenciji za napredna odbrambena istraživanja (DARPA).

Prethodna misija ove svemirske letelice završena je u maju 2017. nakon što je provela 718 dana u orbiti. Sedmog oktobra 2017. godine X-37B je izveo svoj peti let u svemiru i još uvek je tamo.

Tajna misija

Iako je uređaj u orbiti već dve godine, stručnjaci mogu samo da pretpostavljaju koje zadatke ovaj spejs-šatl može da izvršava u svemiru. Prema jednoj verziji, američka vojska sprovodi eksperimente na letelici X-37B. NASA posebno istražuje uticaj koji svemirsko okruženje ima na različite materijale.

Direktor Instituta za svemirsku politiku Ivan Moisev objasnio je da je ovaj uređaj stvoren specijalno za upotrebu Pentagona. Prema sagovorniku agencije, X-37B nosi manje obaveštajne satelite.

Zašto X-37B „plaši“ neprijatelje Vašingtona?

Bivša sekretarka Ratnog vazduhoplovstva SAD-a Heder Vilson gotovo je potvrdila vojnu svrhu ove svemirske letelice. Neobična manevrisanje uređaja  „izluđuju“ potencijalne američke neprijatelje.

„[…] Naši neprijatelji ne znaju gde će biti kasnije, jer se to dešava na skrivenoj strani zemlje. Znamo da ih to neznanje nervira i jako sam srećna zbog toga “, naglasila je.

Odgovor iz Rusije

Ivan Moisev podsetio je da trenutna orbita svemirske letelice prolazi iznad ekvatora i malo je verovatno da će svemirski brod aktivno menjati položaj koristeći svoje aerodinamičke karakteristike.

„Da bi promenio svoj nagib i položaj ka Rusiji, X-37B treba da potroši mnogo energije koju ne može sam da proizvede“, objašnjava on.

Štaviše, Rusija je danas jedna od najvećih svemirskih sila na svetu. Njeni napredni sistemi za kontrolu svemira mogu pratiti let američkih satelita i lako otkriti sva njihova kretanja.

„Osmatranje X-37B je za nas lakši zadatak. Toliko je velika da jednostavno treba da se okrenemo desno ili levo i možemo sve da shvatimo “, rekao je general-major ruskih vazduhoplovnih snaga Anatolij Nesterečuk.

Rusija ne samo da ima satelite za nadzor, već ima i uređaje za borbu protiv letelica X-37B. Ovi sistemi ih mogu neutralizovati ukoliko predstavljaju pretnju njihovoj nacionalnoj bezbednosti.

Webtribune.rs