Svetska zdravstvena organizacija proglasila jedan sastojak ishrane kancerogenim

       

Svetska zdravstvena organizacija, odnosno vodeće svetsko zdravstveno telo će sledećeg meseca proglasiti jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača mogućim uzrokom raka, izvestila je u četvrtak britanska novinska agencija Rojters, pozivajući se na dva izvora upoznata sa procesom.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Koka-Kola dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Ektra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, biće prvi put naveden kao „mogući ljudski karcinogen“ u julu, od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) – ogranak za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekli su izvori.

IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka eksternih eksperata grupe, ima za cilj da proceni da li nešto predstavlja potencijalnu opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Oni se ne bave time koliko proizvoda osoba može bezbedno da konzumira, međutim takvu preporuku je dao drugi stručni komitet SZO – za aditive u hrani, poznat kao JECFA (Joint VHO-Food and Agriculture Organisation Ekpert Committee on Food Additive) i nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti su za različite supstance izazvali zabrinutost među potrošačima u vezi sa njihovom potrošnjom, i doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da pregledaju recepte i zamene ih alternativama.

Ovo je dovelo do kritika da bi i nove procene IARC-a mogle zbuniti javnost. Naime, JECFA, Komitet za aditive SZO, ove godine takođe razmatra upotrebu aspartama. Njihov sastanak je počeo krajem juna, a nalazi će biti objavljeni istog dana kada IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.

Od 1981. godine, JECFA smatra aspartam bezbednim za potrošnju u okviru prihvaćenih dnevnih granica.

Na primer, odrasla osoba koja teži 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 konzervi dijetalne sode – u zavisnosti od količine aspartama u napitku – svakog dana da bi bila u opasnosti. Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uglavnom dele taj stav.

Portparol IARC-a je rekao da su nalazi IARC-a i JECFA komiteta poverljivi do jula, ali je dodao da su „komplementarni“ i da zaključak IARC-a predstavlja „osnovni i prvi korak u razumevanju kancerogenosti“.

Komisija za aditive „sprovodi procenu rizika, kojom se utvrđuje verovatnoća da će se pod određenim uslovima i nivoima izloženosti javiti određena vrsta rizika“ (npr. rak).

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo da bude zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora, koje je Rojters dobio na uvid.

„Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u preispitivanju aspartama kako bi izbegli bilo kakvu zabunu ili zabrinutost javnosti“, napisao je Nozomi Tomita, zvaničnik japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja u pismu od 27. marta zameniku direktora SZO Zuzani Jakab.

U pismu, u koje je Rojters uvideo, takođe se poziva da nalazi oba tela budu objavljeni istog dana, kao što je sada slučaj. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.

Takođe, zaključci IARC-a mogu imati ogroman uticaj. Njegova komisija je 2015. zaključila da je glifosat „verovatno kancerogen“.

Godinama kasnije, iako su druga tela kao što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), osporila tu procenu, kompanije su nastavile da osećaju posledice odluke.

Nemački Bajer je naime, 2021. godine izgubio treću žalbu na odluke američkog suda kojim se nadoknađuje šteta kupcima koji su za to što su dobili malignu bolest okrivili upotrebu njihovih sredstava za ubijanje korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a su se tada zbog toga suočile sa kritikama zbog izazivanja nepotrebne uzbune.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa klasifikovao kao „verovatno kancerogenu“, a upotrebu mobilnih telefona kao „moguće kancerogenu“, slično aspartamu.

„IARC nije organ za bezbednost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i u velikoj meri je zasnovan na široko diskreditovanim istraživanjima“, rekla je Frensis Hant-Vud, generalni sekretar Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).

Udruženje, čiji su članovi Mars Vriglei, odeljenje Coca-Cola i Cargill, saopštilo je da ima „ozbiljnu zabrinutost u vezi sa pregledom IARC-a, koji bi mogao da obmane potrošače“.

Aspartam je opsežno proučavan godinama. Prošle godine, opservaciona studija u Francuskoj na 100.000 odraslih pokazala je da ljudi koji konzumiraju veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

To prati studiju Ramazzini instituta u Italiji početkom 2000-ih, koja je izvestila da su neki oblici kancera kod miševa i pacova povezani sa aspartamom.

Prva studija nije mogla da dokaže da aspartam izaziva povećan rizik od raka, a postavljala su se pitanja o metodologiji druge studije. Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a glavni proizvođači hrane i pića branili su upotrebu sastojka decenijama. IARC je saopštio da je analizirao 1.300 studija.

Cilj navođenja aspartama kao mogućeg kancerogena je podsticanje više istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke. Ali to će takođe verovatno ponovo pokrenuti debatu o ulozi IARC-a, kao io bezbednosti zaslađivača uopšte.

Prošlog meseca, SZO je objavila smernice u kojima se savetuje potrošačima da ne koriste zaslađivače osim šećera za kontrolu težine.

Smernice su izazvale pometnju u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smanje količinu šećera u svojoj ishrani.

(Dnevnik.hr)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte