Moscow times: Izvori u Ministarstvu odbrane javljaju o hapšenju generala Surovikina

       

Uhapšen je zamenik komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini, general Sergej Surovikin.

Ovu informaciju The Moscov Timesu dala su dva izvora bliska aparatu Ministarstva odbrane. Zvanično, resor nije komentarisao ove informacije, niti je bilo koji zvanični organ Rusije potvrdio ove informacije.

„Ta, priča sa njim nije bila „OK“. Za vlast. Ne mogu ništa više da kažem“, prokomentarisao je razlog hapšenja jedan od izvora.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Sve ima veze sa Prigožinom. Očigledno je Surovikin izabrao stranu Prigožina tokom pobune i oni su ga zgrabili“, rekao je drugi izvor. Na pitanje gde je general sada, odgovorio je: „Ovu informaciju ne komentarišemo ni internim kanalima.

Glasine o hapšenju Surovikina ranije je objavio vojni bloger Vladimir Romanov. Prema njegovim rečima, general je uhapšen 25. juna, dan posle pobune Vagnerovog PMC-a na čelu sa Jevgenijem Prigožinom. Prema njegovim rečima, Surovikin se nalazi u istražnom zatvoru Lefortovo.

Prema izvoru The Moscov Times-a, nije sasvim jasno da li je Surovikin bio svestan Prigožinove pobune.

„On se nije ponašao previše poslušno kada mu je dat zadatak da čita tekst pred kamerama i da ga razrešava, suviše se odupirao kontroli“, izjavio je izvor. Zbog toga, prema njegovim rečima, može se steći utisak da Surovikin pripada „Prigožinovoj koaliciji“.

Nosilac najvišeg generalskog čina u ruskoj vojsci, Surovikin „tri dana ne stupa u kontakt sa porodicom“, piše Aleksej Venediktov, bivši glavni urednik Eho Moskve. Ni njegovi čuvari ne reaguju.

Surovikin je unapred znao za planove Jevgenija Prigožina da pokrene oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, ranije je objavio Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima.

Kažu da sada pokušavaju da otkriju da li je Surovikin pomogao u planiranju pobune koja se pretvorila u marš na Moskvu i postala najozbiljnija pretnja režimu predsednika Vladimira Putina za njegove 23 godine na vlasti.

Napominjemo da je godine 2022. sedište The Moscov Times premešteno u Amsterdam u Holandiji kao odgovor na restriktivne medijske zakone donete u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Veb stranica je kasnije zabranjena u Rusiji.

Takođe, ovu vest nisu potvrdili zvanični organi Rusije niti o ovome pišu drugi ruski mediji.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte