Švedski portal: Ukoliko su Heršovi navodi o Severnom toku tačni, ne možemo u NATO

Švedska ni pod kojim uslovima ne može biti članica saveza koji kontrolišu snage spremne da sprovode terorističke napade na ključnu infrastrukturu, zbog kojih su građani Evrope danas primorani da plaćaju daleko veće cene za energente, navodi ovaj medij

Ukoliko umešanost SAD i Norveške u napade na njihove NATO saveznike i gasovod Severni tok bude potvrđena, jedina razumna odluka za Švedsku bi bila prekid svake saradnje sa tim savezom, piše švedski portal „Nea dagbladet“.

Otkrića poznatog američkog novinara Simora Herša da su SAD, u saradnji sa svojim NATO saveznikom Norveškom, podigle u vazduh gasovod u Baltičkom moru po mnogo čemu je senzacionalno.

„Akcije te dve države mogle bi se okarakterisati akt terorizma ne samo protiv Rusije, već i protiv Nemačke, ali i ostatka Evrope, pošto je jedan od glavnih izvora energenata za čitav kontinent sada uništen“, piše švedski portal.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Heršova otkrića dobila su relativno malo medije pažnje, a šturi tekstovi o njemu najčešće su praćeni komentarima iz Bele kuće koji njegove navode nazivaju „potpunom izmišljotinom“.

Do sada nije bilo ozbiljnih pokušaja da se neki od optuženih političara privedu pravdi, dok mejnstrim mediji ne pokazuju interesovanje za sprovođenje ozbiljne istrage incidenta u Baltičkom moru.

Herš je lično izrazio nezadovoljstvo zbog nezainteresovanosti američkih medija da čak i spomenu njegovu istragu, optuživši ih da se u ukrajinskom sukobu ponašaju kao glasilo Bajdenove administracije, piše „Nea dagbladet“.

Heršove optužbe su, ipak, toliko ozbiljne da se moraju detaljno ispitati. Ukoliko se pokaže da su istinite, onda i potencijalno članstvo Švedske u NATO-u postaje nezamislivo, navodi švedski portal.

Švedska ni pod kojim uslovima ne može biti članica saveza koji kontrolišu snage spremne da sprovode terorističke napade na ključnu infrastrukturu, zbog kojih su građani Evrope danas primorani da plaćaju daleko veće cene za energente, naglašava autor teksta.

Napad na Severni tok pogađa milione Šveđana, sada i ovde. Prosečni ljudi su primorani da prodaju kuće, zato što više nisu u mogućnosti da plaćaju životne troškove, a ukoliko i naredna zime bude teška kao i ova, broj beskućnika će se povećati.

Švedski mediji već neko vreme pišu da su visoke cene energenata „utrostručile norveške prihode od prodaje nafte i gasa“, dok je švedska nacionalna televizija SVT Norvešku nazvala „pobednikom energetske krize“.

Kada je reč o SAD, one su još 2021. godine želele da postanu najveći izvoznici tečnog prirodnog gasa (LNG). Čak i pre napada na Severni tok, bojkot ruskih energenata doveo je do širenja američkog uticaja u Evropi, navodi „Nea dagbladet“.

Geopolitički motivi su, međutim, još značajniji – po svaku cenu oslabiti Rusiju, ojačati SAD i NATO i osigurati da Nemačka i Evropska unija neće ukinuti sankcije i ponovo uspostaviti odnose sa Moskvom. Amerikanci takođe ne žele da rizikuju prekid dotoka novca i oružja u Ukrajinu, kao ni ta započnu mirovne pregovore.

Naravno, saradnja sa državama koje su spremne da nanesu toliko štete svojim „partnerima“ i ulazak u bilo kakve saveze sa njima potpuno je neprihvatljiv. To bi bilo potpuno nedopustivo ne samo sa moralne, već i sa racionalne tačke gledišta: saveznik kome ne možeš verovati je lažan saveznik, piše švedski portal.

Nažalost, švedska elita nije preterano zainteresovana za to, pogotovo kada je reč o Heršovim tvrdnjama. Mnogi visokopozicionirani političari u Švedskoj dobro su znali o čemu je reč, ali su odbili da reaguju.

Sada je pitanje da li će neka švedska politička partija, ili druga uticajna grupa, imati dovoljno hrabrosti i poštenja da ispita iznesene navode, zaključuju u „Nea dagbladetu“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)