SVAKE GODINE IMA NOVIH OBOLELIH Srbi dobijaju HIV analnim seksom

dvoje

Podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je od januara do novembra 2017. dijagnostikovano novih 105 osoba inficiranih HIV-om.

U „Batutu” je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side održana konferencija za novinare, na kojoj je nevadeno da je od 3.585 osoba in ciranih HIV-om, koliko ih je registrovano u Srbiji od 1985. godine do danas, 1.884 obolelo, a da je 1.105 osoba umrlo od te bolesti.

Kako je navela epidemilog Danijela Simić, seksualni čin je dominantni uzročnik prenošenja HIV-a, posebno nezaštićeni analni seksualni odnos.

U Srbiji trenutno živi 2.369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1.000 osoba ne zna da je inficirano.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da Svetska zdravstvena organizacija želi da do 2020. ide ka cilju da se 90 odsto obolelih otkrije, isto toliko pristupi lečenju i da se u 90 odsto slučajeva postigne rezultat smanjenja i prenosa infekcije na druge.

Žo ja Pastan iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da je ključ u ranom otkrivanju bolesti i pozdravlja to što Vlada i “„Batut” zagovaraju rano testiranje i donošenje nove strategije do 2025.

U „Batutu” ističu da je trenutno na lečenju oko 1.500 pacijenata, a primenjuje se kombinovana terapija, koja je relativno savremena.

Inače, „Batut” u saradnji sa regionalnim institutima za javno zdravlje, Ministarstvom zdravlja i kancelarijom Svetske zdravstve- ne organizacije u Srbiji u 36 gradova sprovodi program besplatnog testiranja, edukacije i savetovanja stanovništva.

U svetu trenutno živi oko 37 miliona ljudi zaraženih HIV-om.