Naslovnica IZA OGLEDALA Sukob Rusije i Napoleona: Borodinska bitka – Najkrvavija jednodnevna bitka u istoriji...

Sukob Rusije i Napoleona: Borodinska bitka – Najkrvavija jednodnevna bitka u istoriji čovečanstva

Kroz čitavu istoriju Rusija je bila prinuđena da odbija napade suseda. Početkom 19. veka na Ruse je navalila cela Evropa.

Napoleon je 1812. u invaziju na Rusiju poveo ogromnu vojsku. Međutim, taj rat je za Napoleona Bonapartu bio kraj, kako na vojnoj, tako i na političkoj areni.

Otadžbinski rat, kako se naziva u Rusiji, započeo je 24. juna 1812. godine. To je zapravo bio oslobodilački rat Rusije protiv Napoleonove agresije, dok su Francuzi išli u osvajački rat.

  • Borodinska bitka trajala je 12 časova. Tokom boja umiralo je oko 100 vojnika u minuti. Ukupno je u bici poginulo oko 100.000 ljudi. To je najkrvavija bitka u istoriji čovečanstva kada se radi o jednodnevnim bitkama.
  • Nakon završetka rata u Rusiji je ostalo više od 200.000 zarobljenih Francuza. Mnogi od njih su dobrovoljno želeli da ostanu. Većina je zarađivala za život tako što su držali časove francuskog jezika ili su služili u vojsci.
  • Napoleonovu vojsku, koja je u tom momentu brojala skoro 600.000 ljudi, nisu činili samo Francuzi – skoro polovina su bili plaćenici iz evropskih država. Na primer, u redovima francuskog imperatora ratovalo je 100.000 Poljaka.
  • Oprema i oružje jednog vojnika iz ruske vojske bila je teška preko 43 kilograma.

  • Nije bila retkost da seljački odredi okrenu svoje oružje protiv ruske vojske u ratu 1812., jer im je Napoleon bio obećao da će ukinuti kmetstvo.
  • Zima 1812. bila je toliko surova, da nije stradala samo Napoleonova vojska, nego i ruska. Na desetine hiljada ljudi je umrlo od posledica smrzavanja.
  • U to vreme rusko plemstvo je uglavnom razgovaralo na francuskom jeziku, stoga ne čudi što su njihovi vojnici okretali oružje u njih, mešajući ih sa neprijateljem.
  • Napoleon Bonaparta je dvaput tražio ruku sestara Aleksandra I, ali je oba puta odbijen. Mnogi istoričari smatraju da 1812. ne bi ni počeo rat da Napoleon nije odbijen.
  • Napoleon je triput predlagao ruskom imperatoru da okončaju rat, ali nijednom nije dobio odgovor.
  • Francuska je, kao i Rusija, bitku 1812. završila velikim gubicima u ljudstvu. Prema procenama, Napoleon je izgubio do 570.000 ljudi, dok je u redovima imperatora Aleksandra I palo oko 300.000 ljudi.

Rat je zvanično završen manifestom koji je potpisao car Aleksandar I šestog januara 1813-. godine u kome je objavio da je održao reč da neće prekinuti rat dok potpuno ne istera neprijatelja sa teritorije Ruskog carstva.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE