SUDBINSKI ZAOKRET U REPUBLICI SRPSKOJ: Krećemo od odbrane, pravosuđa i poreza – Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi napraviti nijedan problem bilo kome, te istakao da Republika Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja.

Višković je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

– Ne bi bilo korektno da u ovom trenutku kažem koji je to broj zakona koji se priprema. Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rešenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići seletivno i sukcesivno sa onim zakonskim rešenjima koja u datom momentu treba da rešavaju određenu oblast – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Preko instalacije na Play Prodavnici, pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima  ili desktop računarima OVDE

Naveo je da Vlada ne želi da radi bilo šta što nije ustavna kategorija.

– Nećemo proizvesti nikakve posledice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Svo ovo vreme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH – naglasio je Višković.

Prema njegovim rečima, to traje nekoliko meseci i niko se nije odazvao, ali sve vreme rade na štetu Republike Srpske.

– Zar poslednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u poslednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu – poručio je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

– Uzmete poljoprivredno zemljište, sad hoćete šume, pa su onda na redu verovatno vode, dok nam ne ukinete i naziv Republike Srpske. I šta mi onda ovdje radimo i čekamo?! – pita Višković.

Predsednik Vlade Republike Srpske kaže da je osnovni postulat demokratije i postojanja uređene državne zajednice ustav i pridržavanje ustavnih odrednica.

– Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno – istakao je Višković.

On je naveo da Republika Srpska trpi posledice takvog odnosa svih 20 i nešto godina, te da to nabolje znaju privrednici.

– Zar nije posledica to što smo tri puta pokušali putem Saveta ministara da zaštitmo domaću proizvodnju? Sva tri puta naša inicijativa, koja nije inicijativa premijera, srpskog člana Predsedništva, predsednika Republike ili Narodne skupštine, nego privrede, naišla je na zid – podsetio je Višković.

Višković je ukazao i na problem snabdevanja sirovinom drvoprerađivača u Srpskoj, jer u „Šumama Srpske“ nema dovoljno izvođača, koji pripremaju sirovinu da bi drvoprerađivači mogli više da rade.

– Onda Vlada uputi Upravi za indirektno oporezivanje i Savetu ministara da se izmeni Zakon o akcizama i da se omogući da izvođači radova u šumama budu oslobođeni od akcize za puteve, što je sasvim logično, i ponovo naiđemo na zid. Zar to nije problem funkcionisanja BiH? – upitao je Višković.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(Srna)