Stvarno rešili da izginu: Desetine ukrajinskih tenkova stiglo u Donbas

Oružane snage Ukrajine u Donbasu dobile su pojačanje u vidu nekoliko desetina tenkova i protivavionskih raketnih sistema, objavljeno je u utorak, 16. marta, na zvaničnom sajtu Uprave Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR).

Prema obaveštajnim podacima, Ukrajina je rasporedila ukupno 33 jedinice vojne opreme i naoružanja u blizini stambenih zgrada i opštinskih objekata na teritorijama Donbasa pod kontrolom Kijeva: jedan BTR-70 u blizini naselja Novobahmutovka, kao i dva PVO sistema „Osa“ i tenk T-72 u blizini tačke naselja Suhaja Balka.

Pored toga, dodatna oprema je prebačena na železničke stanice u regionu. Konkretno, dva protivavionska raketna sistema Strela-10 i 22 tenka T-64 poslata su u Artemovsk, koji se nalazi severno od Gorlovke, a pet samohodnih artiljerijskih jedinica Akacija u selo Začatovka.

Juče, 15. marta ukrajinski sajt „Strana.ua“, pozivajući se na izvore na prvoj liniji fronta, izvestio je da su operativne jedinice ukrajinskih trupa u Donbasu stavljene u punu pripravnost, tj. režim pune borbene gotovosti.

Zabeleženo je da su se ukrajinski vojnici vratili na položaje koje su zauzimali pre povlačenja trupa. Sada je rastojanje između zaraćenih strana svega 400-700 metara.

Dana 27. jula 2020. godine u Donbasu je proglašen prekid vatre na neodređeno vreme, o kome su se u okviru Trilateralne kontakt grupe dogovorili predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a. Ovo je 21. pokušaj da se ispoštuje sporazum o prekidu vatre.

(pravda.rs)