Naslovnica U FOKUSU Stoltenberg traži dozvolu od NATO da Ukrajina napadne Rusiju

Stoltenberg traži dozvolu od NATO da Ukrajina napadne Rusiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da su evropski saveznici obećali milion artiljerijskih granata, a da „nismo videli ništa slično tome“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

“Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu“, rekao je on u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna meta, bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti posle 10. maja.

Upozorio je da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

“Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo videli ništa slično tome“, naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

“Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar“, ocenio je Stoltenberg.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social