Naslovnica IZA OGLEDALA Srednjovekovna karta odgovara na pitanje: Ko je bio najbogatiji čovek SVIH VREMENA

Srednjovekovna karta odgovara na pitanje: Ko je bio najbogatiji čovek SVIH VREMENA

fewfsfdes

Pravi odgovor na pitanje ko je bila najbogatija osoba u istoriji čovečanstva, nalazi se na stranicama srednjovekovnog rukopisa poznatog pod nazivom “Katalonski atlas”.

Mansa Musa, zapadnoafrički kralj, bio je najbogatiji čovek koji je ikada hodao Zemljom.

Reprodukcija atlasa izložena je na izložbi otvorenoj 26. januara u Muzeju umetnosti Blok na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu, Ilinois, SAD. Izložba “Karavan zlata” naglašava ogromno bogatstvo i uticaj Afrike tokom srednjeg veka. Karta je nastala na mediteranskom ostrvu Majorci 1375. godine.

[adsenseyu1]

“Jasno je da su Mansa Musa i zapadna Afrika i njeni izvori zlata od najveće važnosti”, kaže Katlin Bikford Berzek, kustosica izložbe.

mansa musa

“Izložba bi trebalo da razbije stereotipe o Africi,” rekla je Bikford Berzek. Dok su istoričari u velikoj meri dokumentovali važnost Afrike u srednjovekovnom svetu, kontinent se često doživljava kao zaostao. Kasniji upadi kolonijanih sila koji su lišili Afriku ljudi i resursa, izbrisali su veći deo bogate kulture i istorije.

Mansa Musa bio je vladar malog carstva i imao je potpunu kontrolu nad proizvodnjom zlata u regiji, a zlato Malija bilo je najčistije i najtraženije zlato u to vreme, rekla je kustosica.

“Teško je zamisliti da danas neko ima takvo bogatstvo”, rekla je, “u osnovi, imao je neograničen pristup bogatstvu”.

Izložba će ostati u Muzeju do 21. jula 2019. godine. Potom će u jesen 2019. otići u muzej Ontario Aga Kan, a zatim u Nacionalni muzej afričke umetnosti Smitsonian u Vašingtonu, u proleće 2020. godine.

(dnevno.hr)

[adsenseyu5]