Spremaju se za Svetski rat: EU prevodi ekonomiju na vojni režim zbog Ukrajine

Zapad želi da poveća proizvodnju municije za Ukrajinu. Cilj je milion granata i raketa ove godine. Međutim, proizvođači nisu sigurni da mogu obezbediti taj kapacitet.

„Govorimo o prelasku privrede u ratni režim, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton. „Iz budžeta EU izdvojićemo 500 miliona evra, a to će biti dopunjeno finansiranjem pojedinih država.

Kako je napomenuo zvaničnik, 11 zemalja je spremno za proizvodnju granata kalibra 155 mm i 152 mm. Takođe su u stanju da proizvedu municiju 120/122 mm, rakete raznih tipova.

Sada to treba koordinisati sa Evropskim parlamentom i Savetom EU. U Briselu uveravaju da neće biti poteškoća.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Savet Evropske unije je 5. maja odobrio još milijardu evra preko Evropskog mirovnog fonda. Novac će biti upotrebljen za nadoknadu troškova onim zemljama koje su spremne da Kijevu obezbede municiju iz sopstvenog arsenala. Ovo je druga takva tranša.

EU je ukupno potrošila više od 5,6 milijardi evra na ukrajinsku vojsku . I to bez učešća pojedinih zemalja.

Obe strane u sukobu suočavaju se sa nedostatkom granata, ali ovaj problem je akutniji za Oružane snage Ukrajine. „ Rusija koristi onoliko granata svakog dana koliko Evropa može da proizvede za mesec dana“, rekao je evropski diplomata Fajnenšel tajmsu u martu.

Prema zapadnim medijima, prošlog leta ruske trupe su trošile do 50.000 municije dnevno, ukrajinske – šest do sedam hiljada. Milion godišnje je manje od tri hiljade dnevno. Kijevu treba mnogo više.

Prema rečima ministra odbrane Alekseja Reznikova , čak i dok su se branile, Oružane snage Ukrajine su svakog meseca potrošile oko 110.000 granata kalibra 155 mm. „Da nismo toliko ograničeni, koristili bismo 594.000 mesečno“, objasnio je on. „Prema našim procenama, najmanje 60 odsto od toga, 356.400, potrebno je za uspešno izvršenje borbenih misija.“

A to je samo jedna vrsta municije. A nama su potrebni različiti.

Naravno, Evropska unija nije jedini izvor. Tu su i SAD. A mogućnosti je mnogo više.

Pentagon je već preneo od februara 2022. sledeće:

više od dva miliona projektila kalibra 155 mm i oko sedam hiljada precizno vođene municije ovog kalibra;

više od 50 hiljada 152-milimetarskih granata;

oko 40 hiljada artiljerijske municije kalibra 130 mm;

40 hiljada granata kalibra 122 mm;

60 hiljada municije za MLRS Grad;

450 hiljada granata kalibra 105 mm.

Većina je iz starih zaliha. Amerikanci ispaljuju oko 14.000 metaka za topove kalibra 155 mm mesečno. Do kraja godine planiraju da ovu cifru povećaju na 24.000. A za pet godina – do 85 hiljada.

U EU je, prema rečima Franc-Stefana Gadija , zaposlenog u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu , prošle godine proizvedeno ukupno oko 300 hiljada granata kalibra 155 mm.

Ukupno, prema The New York Times-u , Evropa je spremna da da oko 650 hiljada granata godišnje – uključujući i tenkovske.

Evropski vojno-industrijski kompleks je očigledno uveliko stao.

U preduzećima postoji manjak kadrova. Nema dovoljno inženjera i radnika, navodi Euractiv . Ako se ovaj problem ne reši, navedeni ciljevi neće biti ostvareni.

Istovremeno, preduzeća još nemaju dugoročne planove za porudžbine i investicije, što znači da zaposlenima ne mogu ponuditi dugoročne ugovore.

Probleme stvara i fragmentacija evropskog vojno-industrijskog kompleksa. Proizvodnja se distribuira uglavnom između Nemačke , Francuske , Italije i Španije . U zemljama bivšeg društvenog bloka ostalo je nešto iz sovjetskih vremena. A teškoće su svuda.

Češkoj Eksploziji, koja proizvodi barut, nedostaje sirovina. Isto važi i za Pirineje: direktor Fabrica de Municiones de Granada (FMG), Antonio Karo, žalio se da se cena osnovnih materijala udvostručila, a u nekim slučajevima i utrostručila.

Generalno, cilj od milion municije godišnje, s jedne strane, Evropskoj uniji je teško postići. S druge strane, ni ovo nije dovoljno za Kijev.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte