Naslovnica IZA OGLEDALA Šokantno otkriće iz arhiva: Ukrajina falsifikatom i prevarom otela Krim od Rusije

Šokantno otkriće iz arhiva: Ukrajina falsifikatom i prevarom otela Krim od Rusije

Arhivski dokumenti otkrili da je predaja Krima tadašnjoj USSR pre više godina bila protivzakonita, jer nije bio održan referendum, kao što je to zahtevao ustav, a primećeno je i odsustvo drugih ključnih dokumenata

Predsednik komiteta za zakonodavna pitanja skupštine Krima Sergej Trofimov govorio je danas za „RIA Novosti“ o istorijskom pravu današnje Rusije na Krim i tom prilikom otkrio ključne pravne momente kojim se potvrđuje da Krim, zapravo, nikada ni jedan dan nije bio ukrajinski.

U trenutku kada je sovjetsko rukovodstvo donelo odluku da se Krim iz Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike preda Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, odluka je bila doneta pozivajući se na dokument koji, zapravo, ne postoji, objašnjava on.

Vlasti su, kako je dalje naveo, donele odluku, iako tada još nije bio kreiran zajednički dokument, takozvani predlog tadašnje Rusije i Ukrajine, o prebacivanju Krima u USSR, što je pak bio jedan od zahteva vlasti.

Prilikom analize arhivskih dokumenata, otkriveno je da su postojali odvojeni pisani dokumenti Kijeva i Moskve na tu temu, ali da su se i oni razlikovali po sadržaju i formi, odnosno, da nije bilo zajedničke izjave i zvaničnog konsenzusa dve strane.

Na taj način, kako ističe sagovornik „RIA Novosti“, odluka je doneta protiv normi propisanih ustavom tadašnje države.

[adsenseyu1]

S druge strane, Timofejev danas otkriva i da nije samo odsustvo zajedničke „izjave“ Kijeva i Moskve jedini razlog zbog kojeg se Krim danas ne može smatrati za ukrajinsku teritoriju.

Prema njegovim rečima, da bi odluka bila zakonita trebalo je prvo održati referendum u okviru tadašnje Rusije, ali to nije bilo učinjeno, jer mišljenje naroda nikoga nije zanimalo.

Čak ni najviši državni organi u okviru tadašnje Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike nisu imali pravo da samostalno predaju bilo kojoj strani deo teritorije. To je, kako kaže, bilo moguće samo ukoliko bi se prvo sa tim složili građani.

„Tako da Krim ni jedan jedini dan zakonski nije bio u sastavu Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike“, zaključuje predsednik komiteta za zakonodavna pitanja skupštine Krima.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social