Šokantna tvrdnja nemačkog uticajnog lista „Handelsblatt“: Nemačka neće krenuti na Moskvu čak i ako dođe do rata između Rusije i NATO

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kaže da Nemačka duguje Rusiji gasovod Severni tok 2 da iskupi svoje grehove iz Drugog svetskog rata.

Nemački publicista Volfgang Minhau, u članku za uticajni list Handelsblatt, ocenio je da njegova zemlja neće „krenuti na Rusiju“ čak i ako dođe do rata između NATO i Ruske Federacije.

Dopuštajući mogućnost da do rata dođe zbog Suvlaki koridora, koji je dugačak stotinak kilometara, a razdvaja teritoriju Belorusije od ruske Kalinjingradske oblasti, Minhau je ukazao da su naivni svi koji veruju da bi član 5. statuta Severnoatlantske alijanse o kolektivnoj bezbednosti u tom slučaju odmah stupio na snagu.

„Ne vidim apsolutno nikakve šanse da Nemačka ikada učestvuje u vojnoj akciji protiv Rusije, čak i ako ona napadne baltičke države“, kategoričan je Minhau.

Kao argument naveo je i reči predsednika svoje zemlje, Frank-Valtera Štajnmajera, da Nemačka „duguje Rusiji gasovod Severni tok 2 da iskupi svoje grehove iz Drugog svetskog rata“.

Minhau tekst u Handelsblatt zaključuje rečima:

„Mislim da se među nemačkim političarima neće pojaviti većina koja bi podržala vojne akcije (protiv Rusije) u bilo kom obliku. Uostalom, Štajnmajer je NATO-manevre u koridoru Suvalki nazvao zveckanjem oružjem“.

(fakti.org)