ŠOKANTNA TVRDNJA IZ RUSIJE: Niste vi ubili Al-Bagdadija, nego naši specijalci, i to još 2017. – EVO ŠTA SE DEŠAVA …

Rusko ministarstvo odbrane dovelo je u pitanje tvrdnje predsednika Trampa da su američke snage uništile Islamsku državu, tvrdeći da „postoje legitimna pitanja i sumnje u vezi sa samom operacijom SAD-a, a posebno u vezi sa njenim uspehom“.

Rusi imaju dobar razlog da preispitaju američke tvrdnje jer su u junu 2017. takođe tvrdili da su u vazdušnom napadu ubili Al Bagdadija.

Takođe, ovo nije bio jedini put da je Al Bagdadi ubijen. U julu 2017. godine, Sirijski opservatorijum za ljudska prava, podržan od strane Zapada, takođe je izveštavao o Al Bagdadijevoj smrti.

Ipak, izvori iz ISIS-a su navodno potvrdili da je vođa terorističke grupe ubijen u ruskom vazdušnom napadu. 

Da li su američke snage zaista ubile Al Bagdadija, kao što tvrdi Tramp? Ili američki predsednik preuzima zasluge za nešto što su Rusi učinili kako bi povećao svoje šanse za reizbor?

Nema verodostojnih podataka koji bi dokazali uspešan američki napad na lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Američka koalicija nije ni izvršila nikakve vazdušne napade u Idlibu u poslednje vreme.

Ranije je Tramp održao neuobičajeno, nedeljno obraćanje iz Bele kuće, obavestivši svet da je Al Bagdadi  eliminisan na severozapadu Sirije u „odvažnoj noćnoj raciji“ uz učešće američkih specijalnih snaga, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. 

Ali rusko ministarstvo odbrane insistira na tome da „postoje legitimna pitanja i sumnje u vezi sa operacijom SAD-a, a naročito u vezi sa njenim uspehom“.

Moskva je istakla da nije zabeležila vazdušne napade američke koalicije u oblasti Idlib na severozapadu Sirije u subotu, kada je došlo do napada.

Takođe je odbacila Trampove tvrdnje da su ruske snage otvorile vazdušni prostor pod svojom kontrolom u Siriji američkim avionima kako bi olakšale operaciju protiv vođe ISIS-a.

Ministarstvo je dovelo u pitanje samu mogućnost Al Bagdadijevog prisustva u Idlibu, jer tu oblast drži ogranak Al-Kaide, Džabat al-Nusra, koji je oduvek bio smrtni neprijatelji Islamske države.

Moskva je primetila da je Islamska država srušena u Siriji početkom 2018. godine u zajedničkim naporima vlade u Damasku i ruskim snagama, što znači da još jedan izveštaj o smrti Al Bagdadija “ne utiče na operativnu situaciju u Siriji ili na akcije preostalih terorista u Idlibu“.

Francuska ministarka odbrane Florens Parli  dovela je u pitanje značaj američke operacije, ističući da je racija dovela  samo do „prerane smrti teroriste, ali ne i njegove organizacije“.

Webtribune.rs