Naslovnica IZA OGLEDALA ŠOKANTAN OBRT: Odmah našli spiskove „zaverenika“, da li je ovo Erdoganova velika...

ŠOKANTAN OBRT: Odmah našli spiskove „zaverenika“, da li je ovo Erdoganova velika prevara, evo zašto …

[adsenseyu3]

turska8

[adsenseyu2]

Turske vlasti uputile su upozorenje granicama i aerodromima da bi članovi pokreta Fetulaha Gilena mogli da pobegnu iz zemlje posle pokušaja puča u Turskoj.

Turska agencija Anadolija je navela da su vlasti otkrile planove i pronašle spiskove na kojima su navedena imena osoba koje bi bile komandanti i njihovi zamenici za vreme vanrednog stanja, ako udar uspe.

Novoimenovani vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Umit Dundar rekao je da je vojska odlučna da očisti redove Gilenonovog pokreta.

Pravni zastupnik Vlade Turske Robert Amsterdam rekao je da „postoje indicije direktne umešanosti“ Gilena, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, u pokušaj državnog udara.

[adsenseyu4]

Robert Amsterdam je rekao da su on i njegova firma „u više navrata pokušali da upozore Vladu SAD“ na pretnju koju predstavljaju Gilen i njegov pokret.

Pokret Fetulaha Gilena negirao je noćas umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj.

Gilen je bio optužen za pokušaj svrgavanja vlade i ranije ove godine mu je suđeno u odsustvu.

Zlatko Dizdarević: Erdogan je izveo veliku prevaru

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u sinoćnja događanja u Turskoj, istakavši da je cela akcija izvedena na veoma neuobičajen način.
Dizdarević, koji kaže da nije pristalica teorija zavere, iznenađen je neuobičajeno „traljavim načinom“ na koji je izvedena akcija i za to, kaže, postoji niz dokaza.

gfz5ggfdf

Fetulah Gilen

„A da je stvar veoma sumnjiva što se njene ozbiljnosti tiče jeste na primer to da nisu zauzeti blagovremeno mediji, nisu prekinute društvene mreže, za aerodrom Ataturk je rečeno da je okupiran, a onda na njega sleteo Erdoganov avion?“, naveo je Dizdarević.

Napominje da je iz svega turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, barem prividno i za sada, izašao mnogo jači. Posebno mu je kaže pažnju skrenula Erdoganova izjava da je „sam bog doneo ovu akciju da očiste vojsku od svojih neprijatelja“.

[adsenseyu1]

„Ko hoće da analizira tu izjavu i ko je izašao kao apsolutni pobednik, Erdoganu će, svakako, ovo ići u prilog. Njegova inače velika ambicija će porasti i to na način, koji za nas sve skupa i region, neće biti dobar“, rekao je Dizdarević u izjavi za regionalnu N1TV.

Inače, ovaj diplomata i poznavalac prilika na Bliskom istoku kaže da ga ova previranja u Turskoj nisu iznenadila, te da su isporovocirana politikom Erdogana i njegovom abicijom, kao i nizom pogrešnih poteza koje preduzima.

erdogan2

Dizdarević, pritom, nije jedini koji sumnja u način izvođenja vojnog udara tim pre što je, na primer, Erdogan nenadano sleteo na aerodrom Ataturk u Istanbulu, a ne u Ankari, te da sve što se desilo ide njemu u prilog.

Podseća se i na to da je Erdogan svojevremeno bio gradonačelnik Istanbula.Posebno je neobičn, kažu stručnjaci, bio odnos vojske i građana, koji su na ulicama Istanbula i Ankare, navodno brnili demokratiju iako se demokratija brani na izborima.

I najzad, kažu analitičari, zanimljivo je da je sinoćna akcija prenošena na svim TV samo iz Istanbula, a ne i iz Ankare odakle je, inače, bilo veoma malo informacija.Sve to, ako je bilo smišljeno, napravljeno je da bi vlast u Turskoj još vise bila koncentrisana samo u jednom čoveku.

(Beta,Tanjug)[adsenseyu5][adsenseyu5]