ŠOJGU: Pratimo američke brodove u Crnom moru i nećemo dozvoliti provokacije

Ruska vojska prati američke ratne brodove na Crnom moru i ne sme da dozvoli provokacije sa njihove strane, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu za televiziju „Rusija 1“.

„Mi, naravno, znamo da kada u Crno more uđe brod neregionalne sile, kada shvatimo da je naoružan dalekometnim visokopreciznim oružjem, kada shvatimo da ima to oružje, tj. da ne ide u turističku posetu, naravno, pratimo ga i znamo da su u svakom trenutku moguće neke provokacije, kao što je to ne tako davno bio slučaj sa britanskim brodom. I, naravno, ne smemo da dozvolimo takve stvari“, rekao je ministar, komentarišući prisustvo američkih brodova na Crnom moru.

On je napomenuo da je to gotovo stalni pokušaj „da nas provere, da provere koliko smo spremni“, da vide kako je izgrađen ceo sistem duž obale Crnog mora i uopšte na jugu Rusije. Prema rečima ministra, Sjedinjene Američke Države nisu jedine u ovakvim proverama i takvim pohodima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Koliko znam, predstoje im vojne vežbe, vežbe sa našim susedima, vežbe sa gruzijskom flotom i vežbe sa ukrajinskom flotom. Pa, mi takođe izvodimo vežbe i nastavićemo to da radimo“, dodao je on.

U Crno more je 30. oktobra ušao američki razarač „Porter“ naoružan krstarećim raketama. Prate ga snage i sredstva Crnomorske flote. Na Crnom moru već se nalazi i američki komandni brod „Maunt Vitni“.

Ranije je američka Šesta flota saopštila da su brodovi otišli na Crno more kako bi vežbali zajedničke operacije sa saveznicima i partnerima u NATO-u u regionu.

U oktobru je razarač američke mornarice „Čejfi“ pokušao da naruši rusku državnu granicu u Japanskom moru, ali je bio primoran da se povuče pod pritiskom velikog protivpodmorničkog broda „Admiral Tribuc“.

Pre toga je u junu rusku državnu granicu na Crnom moru narušio britanski razarač „Defender“, kojeg su zajedničkim naporima flote i avijacije proterali iz ruskih teritorijalnih voda.