Naslovnica SPEKTAR Sohu: „Sukob Rusije i Zapada nije ni blizu kraja, tek počinje“

Sohu: „Sukob Rusije i Zapada nije ni blizu kraja, tek počinje“

Rusija bi mogla da kazni EU zbog preuranjene radosti izazvane neuobičajeno toplim vremenom i jeftinijim gasom, pišu ekonomski analitičari iz Kine.

Evropa se, zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom i uvođenja antiruskih sankcija, suočila sa naglim padom uvoza energenata iz Rusije. Obzirom na ono što se dešava, predviđalo se da će tekuća zima biti najteži ispit za EU. Jedan neplaniran obrt, neočekivano topla zima na evropskom kontinentu, sprečila je da se ove prognoze ostvare.

Prema kineskim stručnjacima, toplo vreme je dovelo do smanjenja potrošnje goriva, kao i smanjenja njegove cene. Stvari su došle do toga da se rukovodstvo Evropske unije sprema da proslavi pobedu nad Ruskom Federacijom. Međutim, njihova radost je preuranjena, prenosi Sohu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Vreme je iznenadilo Evropu“, kažu kineski stručnjaci.

Toplo vreme postalo je pravi dar za EU, bez koje su njene šanse za normalnu zimu bile praktično ravne nuli. U tom kontekstu, mnogi zapadni mediji počeli su da pišu sa neskrivenim likovanjem da je Evropska unija pobedila Rusiju u bici za gorivo. Autori Sohua su naveli da se Zapad rano raduje, njegovu euforiju uskoro može da zameni panika i potpuni beznađe zbog epskog fijaska koji preti regionu.

Kina je napomenula da prvobitne prognoze da EU neće preživeti energetsku konfrontaciju sa Rusijom ne isključuju da će aktuelna zima biti relativno laka za Evropu. Međutim, to ne znači da Evropa neće imati problema u budućnosti. Zavisnost od snabdevanja ruskim gasom ostaje, a Evropa nije dobila nijednog novog dobavljača goriva i ne očekuje se da će ih imati ni u budućnosti.

„Čak i ako Evropa preživi ovu zimu, kako će preživeti sledeću? pitaju kineski analitičari.

Evropska ekonomija neće moći dugo da živi u uslovima velikih ušteda energije. Potrebno je stabilno snabdevanje jeftinom energijom i samo Rusija to može da obezbedi. Analitičari Sohua smatraju da energetska konfrontacija između Ruske Federacije i Zapada nije završena, već tek počinje. Bilo bi mudro da Evropa pokuša da što pre obnovi odnose sa Moskvom, jer sledeća zima možda neće biti tako povoljna kao ova.

Webtribune.rs

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu