Snimak uznemirio svetsku javnost: Džo Bajden zapravo mrtav? – VIDEO

Snimak objavljen na društvenoj mreži Tviter, u kojem se tvrdi da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ili mrtav ili da su ga zamenili dvojnici – bilo od krvi i mesa ili digitalni, pogledan je više od milion puta i postao je viralna senzacija.

Snimak je prvobitno objavljen na Tviter profilu 38-godišnjeg američkog kantautora Bredlija Džejmsa Skistimasa, koji nastupa pod umetničkim imenom Fajv Tajms Avgust.

Skistimas je na svom profilu postavio dva različita snimka ekrana sa dva različita video-snimka u kojima Bajden govori o cenama goriva i jurišanju na američki Kongres koji se dogodio 6. januara 2021.

„Dva video snimka koja su objavljena u roku od nekoliko sati. Mislim… ti mi reci šta se ovde dešava“, ustvrdio je Skistimas i potom objavio snimak u kome se smenjuju kadrovi jednog i drugog snimka. „Obratite pažnju na njegov izgled i glas. Opet, oba snimka su napravljena danas, u roku od nekoliko sati. Šta se ovde dešava?“

Tvrdi se da Bajdenove oči na snimcima pojavljuju drugačije i da, ako ste „spremni“ da verujete, izgleda da prikazuju dve različite verzije iste osobe.

Taj video su razni ljudi koristili za „dokazivanje“ raznih tvrdnji. Jedni kažu da Bajdena igraju razni glumci, drugi tvrde da je to „deepfake“, a treći da jednostavno nešto ne štima. Na primer, desničarski autor političkih crteža Džordž Aleksopulos tvrdi da je njegovo oko „lažnjak“. „Ovo je 100% ‘deepfake’. Nalepili su Bajdenovo lice na glumca. Kladim se u svoju karijeru na to“, ustvrdio je Aleksopulos.

Ističe se da Skistmas nije dokazao da su predmetni snimci snimljeni istog dana, kako je tvrdio. Snimak na kojem Bajdenov put lagano bledi i na kome on kao da ne trepće objavila je Bela kuća 25. jula, a deo je predsednikovog obraćanja učesnicima konferencije koju je organizovala „Nacionalna organizacija crnih rukovodilaca“.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

 

(jutarnji list, b92.net)