Naslovnica ŽIVOT Snaga uma može da izleči bolesno telo, čak i od najtežih bolesti

Snaga uma može da izleči bolesno telo, čak i od najtežih bolesti

[adsenseyu2]

vbkjehodfsnsk

Um je kontrolni centar svakog živog bića. Um može da donosi odluke, nauči nove stvari i oseti emocije, ali može i da isceli telo. Dobro ste čuli, um može u potpunosti da uništi sve znakove bolesti.

Nešto najgore je kad vam lekar kaže da bolujete od ozbiljne bolesti. Menjaju se planovi i život počinje da se vrti samo oko terapija i lekova.

U slučaju da niste znali, a velike su šanse da niste, možete se izlečiti uz pomoć svojih misli. Ne, to nije mit, sada postoji i dokaz.

Čuda i nauka

Lečenje umom možete posmatrati i kao čudo i kao nauku. Mi čudima stavljamo svoje živote u ruke nekog velikog božanstva, moleći se da sve bolesti prođu. Međutim, nauka ima psihološko objašnjenje za taj fenomen.

[adsenseyu1]

Izgleda da placebo efekat ima veliku moć nad našim mislima i delovanjem, popravljajući naše nedostatke. Takva tvrdnja je potresla medicinsku profesiju, pošto lekari ne mogu da zamisle da njihovo zanimanje i lekovi mogu da postanu potpuno beskorisni.

Testovi i istina

Jedini način da se ubede oni koji su pomalo skeptični jeste da se otkriju rezultati nedavnih placebo testova. Ljudi sa različitim bolestima, poput HIV-a, raka i srčane bolesti (njih 3.500) testirani su na placebo efekat lečenja umom. Kada je test završen, njihova stanja su se poboljšala, a u nekim slučajevima i potpuno nestala.

Kako se navodi u radu koji je objavljen u žurnalu Projektivnih tehnika 1957. godine, čovek po imenu Vrajt je dobio lek i rečeno mu je da će taj lek izlečiti njegov rak. Njegovi tumori su se drastično smanjili kada je počeo da pije lek. Kada je shvatio da lek u stvari nije lek, njegovi tumori su ponovo porasli. Zatim su mu lekari dali „bolju verziju“ onog istog leka, njegovi tumori su se ponovo smanjili. Pošto su vesti prenele da su sve verzije tog leka beskorisne, pacijent je sledećeg dana umro. Verovanje je doprinosilo da njegov um kontroliše telo i popravlja ono što nije u redu, a kada je verovanje nestalo, sumnja, depresija i frustracija su prevazišle volju za životom.

[adsenseyu4]

Uteha isceljuje

Opšte je poznato da pacijenti koji se sami bore protiv bolesti imaju manje šanse da prežive u odnosu na one koji su u bolnici. Lekari i medicinske sestre ne daju samo lekove, već i pružaju utehu tokom lečenja. Čak i kada lekari daju lažne terapije, oni stvaraju pozitivno okruženje koje je potrebno svakome.

Šta um zaista može da učini

Um zapravo radi kroz odgovor na stres i relaksaciju. Postoje mnogi indikatori stresa u toku dana koji doprinose nastanku bolesti. Relaksacija stimuliše mozak da se izleči od stresa.

[adsenseyu1]

Kada su ove stvari van ravnoteže, one mogu proizvesti bolesti ili nas učiniti podložnijim bolestima. U suštini, odbrambeni sistem tela nije u optimalnom stanju kada je mozak preokupiran drugim stvarima.

Kada je u ravnoteži, mozak može da učini svašta. Ne samo da može da izleči telo od bolesti, već može da izleči i sam sebe. Mozak može da utiče na to da kosa ponovo izraste i da izleči razne iritantne probleme.

Dakle, obzirom da suštinska ideja održavanja zdravlja dolazi iz moći uma, očigledno je da naše okruženje ima ogromnu ulogu u tome kako razmišljamo.

Tajna održavanja zdravog tela jeste u okruživanju pozitivnim situacijama i ljudima i stimulisanju prirodnog ljudskog kontrolnog centra – uma.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]