Smrtna opasnost u popravljenim zubima: Otkrivena užasna istina o vađenju živaca

vfdg43gvd

Da li ste znali da vađenje živaca iz zuba može imati veoma negativne posledice po vaše zdravlje? Ljudi postepeno otkrivaju skrivene opasnosti vađenja živaca pošto sve veći broj stručnjaka progovara o ovim opasnostima.

Dr Džordž Majnig, autor knjige „Zataškavanje vađenja živaca“, naveo je sledeće:

„… kada inficirani zubi proizvedu poremećaje u drugim delovima tela, infekcija ne mora obavezno biti velika, ali dokazi upućuju na to da opasni otrovi mogu da dođu iz inficiranih zuba u limfni sistem ili krv, ili oboje, proizvodeći poremećaj mnogo gori od infekcije.

Dokazi upućuju na to da otrovne supstance mogu pod određenim uslovima smanjiti osetljivost organizma ili specijalnih tkiva, tako da i manje količine organizama koji proizvode toksine mogu proizvesti veću reakciju i poremećaj“.

Možda vam se ovaj citat čini komplikovano, ali on sažeto objašnjava zašto se operacije vađenja živaca moraju izbegavati. Kad god se izvadi živac iz nekog zuba, može doći do situacije koja je gore opisana.

Štetne supstance proizvodi inficirani zub kojem je izvađen živac, a to može imati ozbiljne posledice po celokupno zdravlje. Kada se ove infekcije i toksini ne detektuju na vreme, mogu nastati sistemska oštećenja.

Pošto zub kojem je izvađen živac u suštini biva ubijen, ljudsko telo ga odbacuje kao što bi odbacilo bilo koji drugi mrtav organ ili tkivo. Iz tog razloga gotovo svaki zub kojem je izvađen živac postaje mesto infekcije. Zbog često neprimetnih simptoma, pojedinac može godinama da pati, a da ne bude svestan infekcije.

Ove infekcije se nazivaju fokalne, pošto su kod njih bakterije lokalizovane u nekom regionu, kao što su krajnici ili tkivo oko zuba, iz kojeg se zatim mogu proširiti na neki drugi organ.

Čak su i mesta u kojima su se nekada nalazili živci podložna fokalnim infekcijama. Kada se živac ne izvadi iz zuba kako treba i deo živca ostane u vilici, javlja se veoma podložno okruženje za nastanak fokalnih infekcija.

Ovakve fokalne infekcije mogu uzrokovati srčani udar, šlog, oštećenje bubrega pa čak i oštećenje jetre. Pošto često bivaju nedetektovane od strane zubara, one mogu prilično da ugroze zdravlje pacijenta.

bfdgfd

Zbog čega je još vađenje živaca tako opasno?

Što duže inficirani zub ostane nedetektovan, veća je šansa da će nastati potpuna infekcija. Međutim, upravo ono što se dešava dok se infekcija tek pojavljuje nanosi najviše štete unutrašnjim organima i sistemima organa.

Fokalne infekcije koje se razvijaju u zubima napadaju različite delove organizma. Neki istraživači su zaključili da od toga koji je zub inficiran zavisi koji će organ biti zahvaćen infekcijom.

Zaključak

Operacija vađenja živaca se mora izbegavati po svaku cenu. To često označava da bolan ili nepopravljivo oštećen zub mora da se vadi. Nažalost, vađenje čitavog zuba je obično jedino zdravo rešenje osim ako zub može da se popravi nekom drugom operacijom pored vađenja živaca.

Što duže se zub sa izvađenim živcem nalazi u ustima, veća je šansa da će se razviti zdravstveni problemi. Pošto imuni sistem postaje prezasićen silnim fokalnim infekcijama, kod pojedinca na kraju može doći do nastanka različitih autoimunih bolesti.

Webtribune.rs