Naslovnica U FOKUSU Šmit: Dodik je Putinova lutkica, ovo je kao da majmuni nastupaju u...

Šmit: Dodik je Putinova lutkica, ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu

Dodik ne stoji iznad zakona. Mislim da to nije sasvim dobro shvatio – on nije ni sultan, ni car, niti je austrijski car niti je kineski car, dodao je „visoki predstavnik“ u BiH

Komentarišući to da nije poželjan u Republici Srpskoj, te da se dovodi u pitanje njegov diplomatski status, „visoki predstavnik“ Kristijan Šmit je upotrebio krajnje neprikladan rečnik.

„Ovo je kao pozorište. Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu. Ja sam akreditovani diplomata. Možda neki u Banjaluci ne vide to tako, ali to me uopšte ne zanima. Evropska unija je jako iritirana. Ako se odigravaju ovakve gluposti, to ne vodi BiH ka članstvu EU. A važno je da se BiH fokusira na svoj EU put.

Ja sam uvek spreman za šalu. Međutim, ne mogu se samo gluposti ‘valjati’ jedna za drugom. Trebalo bi da razgovaramo pristojno, kao ljudi. Dodik vara ljude zato što iznosi lažne tvrdnje“, izjavio je Šmit za podkast lista „Oslobođenje“ nakon tajne posete Banjaluci.

Pravdajući svoj položaj podsetio je na odgovor generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o tome kako se vrši imenovanje visokog predstavnika, te dodao da će dolaziti u RS i razgovarati s ljudima.

„Neću posetiti baš svakog političara, ali ljude hoću. Političari su očito izgubili kompas. Oni ne znaju koliku podršku dobijam i iz RS, jer i ljudi u RS žele, kao i svi drugi, da idu razumnim putem, a ne žele ovakvu cirkusku predstavu“, istakao je Šmit.

[adsenseyu1]

Poručio je i da se odluke Ustavnog suda BiH moraju sprovoditi, i da na tu temu nema diskusije.

„Dodik ne stoji iznad zakona. Mislim da to nije sasvim dobro shvatio – on nije ni sultan, ni car, niti je austrijski car, niti je kineski car“, rekao je Šmit, te upozorio da bi „oni koji budu igrali stalno kako Dodik svira mogli počiniti krivično delo“.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Na konstataciju novinara da Srbija balansira između Rusije i Zapada, a da se Dodik ponaša kao najistureniji pion predsednika Rusije Vladimira Putina u ovom delu sveta, Šmit je rekao da će Dodik s tim u vezi imati problema, te da mu je najjasniji primer na tu temu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako bi Dodik trebalo da bude produžena ruka Vladimira Vladimiroviča (Putina), onda to ljudima neće pomoći ni sekunde. Dodik će imati problem ako se o ovim pitanjima ne bude pozicionirao jasnije, može uostalom videti šta se događa na primeru Aleksandra Vučića, koji isto tako ima određene teškoće zbog takvog ponašanja.

Ali kada je reč o ključnim odlukama na evropskom nivou i u UN, rekao bih – uz dužno poštovanje i značaj predsednika RS – da je obuo prevelik broj cipela da bi bio veliki Putinov partner. Opasnost da ga neko iskoristi, da ga Putin iskoristi, kao lutkicu, velika je, a on time dovodi stabilnost u opasnost“, zaključio je visoki predstavnik čiji legitimitet Banjaluka ne priznaje.

Povodom istrage Banjaluke o tome ko je Šmitu izdao diplomatsku akreditaciju, iz OHR-a je izdato saopštenje u kome se podseća na odluku Ustavnog suda BiH iz 2000. koja je iz Ustava RS izbrisala izraz granica, proglasivši ga neustavnim.

Ustav BiH nalaže: „Postoji sloboda kretanja širom BiH. BiH i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, roba, usluga i kapitala širom BiH. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta.“

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social