SLOVENAČKI MEDIJI: ,,Uprkos Putinovoj poseti, Vučić neće još dugo moći da sedi na dve stolice”

Vladimir-Putin-Aleksandar-Vucic

Srpski predsednik Aleksandar Vučić neće još dugo moći da sedi na dve stolice, koketirajući s Rusijom na jednoj i Zapadom na drugoj strani, a njegov pokušaj da Putinovom posetom Beogradu i okupljanjem svojih pristalica na dobrodošlici ruskom predsedniku, zaseni proteste protiv njegove autokratske vlasti, pokazao se lošom predstavom, komentari su slovenačkih medija u petak.

Vučić u Putinu vidi jedinu nadu da bi konačni rezultat na Kosovu mogao biti barem ,,nerešen”, dok Putin Srbiju, kao zadnju rusofilsku državu u ovom delu sveta, pokušava prisnije da veže uz Rusiju, pritisnutu sankcijama Zapada, pod cenom da ostane neutralna i da bude protiv sankcija Rusiji, navodi u svom glavnom komentaru u petak ljubljansko ,,Delo”.

Trenutak kad će Srbija uvesti sankcije

Ali, dok je Putin majstor u takvim igrama, pa je za njega carsko odlikovanje koje je dao Vučiću njegova ,,najjeftinija investicija u Srbiji”, Vučiću je glavno da zadrži svoju autokratsku vlast i popularnost, koja je kod Srba glavni faktor hoće li neko ostati na vlasti ili pasti, ocenjuje komentator vodećeg slovenskog lista.

Glavni interes Srbije je međutim članstvo u Evropskoj uniji, koje je još daleko s obzirom na broj otvorenih poglavlja, pa zato Vučićevo ,,sedenje na dve stolice” ima kratak vek trajanja i na kraju će morati jasno da se opredeli, navodi komentator Vili Ainspiler.

,,Ako Beograd ne uskladi svoju spoljnu politiku s Briselom, neće biti ništa od članstva u Evropskoj uniji. Vučić će zato uvesti sankcije Rusiji tek onda kad bude morao jer svetske sile od drugih država zahtevaju da se vojno i politički jasno opredele. Zato je prostor za Vučićevu politiku ,,nesvrstanosti” sve manje. Doći će vreme kada će Srbi videti ko je Vučić. Ni priča o članstvu Srbije u NATO savezu nije definitivno završena, a bude li to cena za ostanak na vlasti i političko preživljavanje, možda će se Vučić sam ponuditi da vodi ulazak Srbije u NATO savez”, navodi komentator slovenskog lista.

Razlog za posetu imali i Putin i Vučić

Glavni urednik Slovenačkog radija i nekadašnji dopisnik iz Moskve Andrej Stopar izjavio je kako su razlog za događaj u Beogradu i pojavljivanje ruskog predsednika u sadašnjoj situaciji imali i Putin i Vučić.

Vučić je želeo da pokaže svojim domaćim oponentima da ima potporu jedne svetske velesile, dok je Rusija htela da pokaže svetu da ,,još uvek ima prijatelje” i da je Srbija država koja je ,,najlojalnija Rusiji”, rekao je Stopar u intervjuu za Slovenački radio.

Slovenački mediji navode da su u Beogradu Putina dočekale većinom Vučićeve pristalice i ljudi koji su autobusima dovedeni iz unutrašnjosti zemlje, čime je Vučić pokušao da pokaže koliko ima pristalica i zaseni javne proteste, koji su zadnjih nedelja usmereni protiv njegovog stila vladanja. Mediji ocenjuju da u tome i nije bio baš uspešan i uverljiv te da će se protestne šetnje Beograđana, protiv Vučićeve autokratske vlasti, nastaviti i ubuduće.

(Globalcir)