Naslovnica SPEKTAR „Skaj Njuz“: Kijev će ostati bez preostalog dela Donbasa, ali to nije...

„Skaj Njuz“: Kijev će ostati bez preostalog dela Donbasa, ali to nije sve…

Britanska televizija „Skaj njuz“ prenosi izjave stručnjaka koji upozoravaju da bi Ukrajina mogla izgubiti dodatne teritorije naredne godine, posebno deo Donbasa koji još uvek kontroliše Kijev.

Husein Alijev, britanski ekspert, izjavio je za tu televiziju da će u narednih 12 meseci Kijev verovatno pretrpeti „ozbiljne teritorijalne gubitke“.

On naglašava da, ako Ukrajina ne pojača svoje odbrambene položaje, ne poveća proizvodnju municije unutar zemlje i ne unapredi mobilizaciju i regrutaciju u vojsci, postoji velika verovatnoća da će ove godine izgubiti preostali deo Donbasa, kao i neke teritorije na jugu.

Majkl Klark, bivši direktor analitičkog centra za odbrambena istraživanja u Londonu, takođe je izrazio zabrinutost, navodeći da bi Ukrajina mogla izgubiti još više teritorije koje brani do kraja ove godine. Međutim, dodaje da će zemlja uložiti napore kako bi ojačala svoje snage do 2025. godine i ubedila zapadne sile da na kraju može pobediti Rusiju.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh.

[adsenseyu1]

Početkom decembra pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 125 hiljada poginulih i ranjenih vojnika. Kako je Putin rekao na godišnjoj konferenciji za medije, Zapad je Ukrajini dao sve što je obećao, pa čak i više, a za to vreme ruske oružane snage su uništile 2,3 hiljade oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga, uključujući 747 tenkova, sovjetskih i zapadnih („leopard“, AMKS, „čelendžer 2“).

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni na jednom pravcu.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social