Siniša Mali: „Emisija na Đilasovoj televiziji maliciozno kreirana kako bi se unizili fantastični ekonomski rezultati koje Srbija postiže“

Ministar finansija i član Predsedništva SNSr Siniša Mali reagovao na, kako je objasnio, gomilu izrečenih neistina u emisiji jedne od Đilasovih televizija

Ta emisija je, kako je ocenio Mali, maliciozno kreirana kako bi se unizili fantastični ekonomski rezultati koje Srbija postiže.

„Ekonomski uspeh Srbije očigledno je trn u oku Dragana Đilasa, pošto je brže bolje angažovao trio fantastiko da iznosi neistine, i to odmah nakon što je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da će plate u javnom sektoru sledeće godine rasti izmedju 7 i 8%, a penzije 5,5%.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pre svega mislim na stalnog izveštača dotičnog gazde, odnosno na njegovog uposlenika Dušana Nikezića. Baš mi je drago što se i on prijavio za pomoć od 30+30 evra, i još 20 evra u decembru. Da li to znači da ga gazda ne plaća dovoljno, pa na ovaj način popunjava budžet“, upitao je Mali.

On je napomenuo da priča o tome da je nepotrebno da država svim građanima pomaže, odnosno da bi trebalo pomoći samo onima koji imaju niža primanja, predstavlja nepotrebnu polarizaciju društva, odnosno neumesnu razliku između građana.

„Pre svega je sumanuto kategorisati tu pomoć građanima isključivo kao socijalnu meru, jer ona je pored toga i ekonomska. Dakle, poenta je bila vraćanje potrošačkog poverenja i sprečavanje većeg pada poslovnog i potrošačkog poverenja, tokom prvog talasa pandemije, a zatim njenog održavanja na visokom nivou tokom pandemije.

Podsetiću da je država, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, pomogla i privredu, a da je ukupno za tri paketa pomoći izdvojila oko osam milijardi evra, prvi put u istoriji. U njihovo vreme, to je bila misaona imenica“, napomenuo je Mali.

Kada je u pitanju inflacija, treba da ih bude sramota da oni, nekadašnji kreatori propasti sada govore o tome, jer u njihovo vreme, inflacija je bila dvocifrena, čak 11 odsto, a kada se prisete kursa evra, građanima zastane knedla u grlu.

„Sećaju se oni koliko je kurs maestralno skočio zahvaljujući nekadašnjem guverneru Dejanu Šoškiću. Time ste dodatno obezvredili realan dohodan i urušili kvalitet života. Te 2012. godine duboko ste nas već uvukli u finansijsku krizu, a da niste imali ovakve okolnosti, poput pandemije virusa korona, jer privredni rast je bio -0,7 procenata. Sada pričate o BDP-u, koji će i na kraju ove godine biti jedan od najboljih u Evropi, i to ne kaže Mali, ne kaže Vučić, već svetske finansijske institucije“, napomenuo je on.

Proizvoljne cifre koje su gosti Olje Bećković u „Utisku nedelje“ saopštili, posebno kada je u pitanju inflacija danas, kako je Mali rekao, predstavljaju utisak same po sebi, jer, između ostalog pokazuju da gosti pokazuju elementarno znanje kada je u pitanju ta materija, što je začuđujuće.

„Naime, inflacija je u periodu januar-septembar bila 3 odsto. Suština je u tome da se inflacija ne analizira samo u jednom mesecu. Inflacija je privremenog karaktera i nastala je kao posledica pandemije virusa korona.

Očekuje se da se u drugoj polovini sledeće godine sve cene, a posebno cene energenata stabilizuju, što su potvrdili i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji su nedavno boravili u Srbiji. Inače i većina centralnih banaka ne podiže kamatnu stopu značajnije, jer trenutnu inflaciju vide kao privremenu“, naveo je on.

Mali je rekao da su pokušaji manipulacije gledalaca na Đilasovoj televiziji ponajviše vidljivi kada su u pitanju penzije.

„Ključno je da najniže penzije, ispod 25.000 dinara nikada nisu bile smanjivane. Jednokratnim davanjima tokom prethodnih godina nastojali smo da povećamo kupovnu moć, upravo najosetljivije i najsiromašnije grupe ljudi u Srbiji“, naveo je on i podsetio da će u februaru sledeće godine svi penzioneri dobiti nikad veću jednokratnu pomoć od čak 20.000 dinara.

Osvrnuvši se na prozivke po pitanju BDP-a i navodnom falsifikovanju rezultata, Mali je rekao da sagovornike Olje Bećković treba da bude sramota, jer je to veoma teška reč i da takve tvrdnje zahtevaju dokaze i argumente.

„O BDP-u s punim pravom govori Nikezić? Pa u njegovo vreme BDP je bio nešto veći od 30 milijardi evra, a na kraju ove godineće biti 52,4 milijarde evra. Toliko o tome da li je to bolji, ili lošiji rezultat od vašeg. I sve to uz dvocifrenu inflaciju i svakodnevni ogroman pad kursa evra. Tačno je da je građevina nosilac rasta, a između ostalog država u građevini učestvuje sa oko 50 procenata.

Sigurno je uticala na ubrzanje opšte ekonomske aktivnosti i doprinela prilivu privatnog kapitala, i domaćeg i inostranog. Ipak, nije samo gradjevinarstvo deo BDP-a. Nama rastu i usluge, poljoprivreda, prehrambena industrija, dakle svi sektori. Mi, dakle, radimo ono što vi nikada niste, očigledno prezauzeti brigom o tome kako što pre napuniti tuđim parama sopstevne, i račune gazde Đilasa.

Podsećanja radi, udeo kapitalnih rashoda 2010. godine iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto. Drugim rebalansom budžeta za kapitalne investicije je izdvojeno 388,9 milijardi dinara, odnosno 6,3 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP”, naveo je on i napomenuo da su prioriteti ove vlade – podizanje standarda građana, jačanje privrede i ulaganje u kapitalne projekte.

Mali je istakao da je njihov traktat dosegao vrhunac kada su objasnili da smo mi siromašna zemlja, očigledno zaboravljajući siromaštvo u koje su nas i on, i ekipa koja je nekada čvrsto sedela u foteljama uterali, jer, pored drastičnog urušavanja životnog standarda, pre svega zbog krađe, ali i zbog loše monetarne, fiskalne politike, kao i zbog ogromne nezaposlenosti koja je iznosila skoro 25 odsto.

Ministar je zaključio da će rukovodstvo Srbije, predvodjeno predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da podiže plate i penzije, da ulaže u infrastrukturu, nove bolnice i škole, i da nikada neće odustati od bolje i lepše Srbije, a da dobre ekonomske rezultate potvrdjuju i medjunarodne finansijske institucije.

(b92)