Serija samoubistava na američkom nosaču aviona, pokrenuta istraga

Nakon više slučajeva samoubistava među osobljem, uključujući tri za manje od nedelju dana u aprilu, preko 200 mornara napustilo je američki nosač aviona „Džordž Vašington“.

Mornari su prebačeni u objekat koji pripada američkoj mornarici dok nosač aviona na nuklearni pogon, „Džordž Vašington“ nastavlja sa višegodišnjem procesom punjenja goriva i remonta u brodogradilištu u Njuport Njuz u Virdžiniji.

Tokom proteklih 12 meseci, sedam članova posade je umrlo, uključujući četiri od samoubistva, što je navelo mornaricu da otvori istragu o klimi i kulturi komandovanja na brodu nosača klase „Nimic“.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Komandant nosača aviona, kapetan Brent Gaut odlučio je da dozvoli mornarima koji žive na brodu da se presele u druge smeštajne jedinice, prenosi Si-En-En.

Prvog dana selidbe, u ponedeljak, više od 200 mornara napustilo je „Džordž Vašington“.

Kako se navodi u saopštenju mornarice, plan selidbe će se nastaviti sve dok svi mornari koji žele da se presele to ne učine“, navodi se u saopštenju američke mornarice, prenosi Si-En-En.

Na nosaču aviona sa kapacitetom od oko 5.000 mornara, a na brodu i dalje radi oko 2.700 mornara tokom procesa remonta, od kojih tu stalno boravi 420.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Admiral Džon Mejer, komandant američkih mornaričkih vazduhoplovnih snaga Atlantik rekao je novinarima da rezultati istrage o smrtnim slučajevima mornara očekuju se ove nedelje, prenosi RTS.

„Da bi odgovorila na čak tri samoubistva u aprilu, mornarica je na Džordža Vašingtona poslala ekipu stručnjaka, među kojima su psiholog, savetnici i poseban tim od 13 osoba za ovakve slučajeve“, naveo je Mejer.